spot_img
2.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăDezvaluiriEUROPA LIBERĂ: Cumpără Departamentul Românilor de Pretutindeni condus de PSD bunăvoința bisericilor...

EUROPA LIBERĂ: Cumpără Departamentul Românilor de Pretutindeni condus de PSD bunăvoința bisericilor din străinătate?

-

Bisericile din diaspora au primit 64% din banii dați în 2022 de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Lăcașuri din Franța, Italia, Germania au primit 400.000 de euro pentru un proiect, transmite Europa Liberă.

- Reclama -

Gheorghe Cârciu conduce DPRP de la începutul lui 2022. Vine de la PSD și este un apropiat al secretarului general al partidului, Paul Stănescu. A absolvit o facultate în Lugoj, în 2021, la 30 de ani de la terminarea liceului, cu un an înainte de a fi numit în funcție.

CE SUSȚINE EUROPA LIBERĂ:

Sub conducerea lui Cârciu, DPRP a promis că va reinventa instituția. De la 12-13 milioane de lei – bani pe care îi avea instituția pentru proiectele românilor din străinătate, a ajuns ca în doi ani să aibă bugete de 20 de ori mai mari. Există și o explicație.

„Românii din afara graniţelor merită să fie reprezentaţi aşa cum trebuie”, declara secretarul de stat Cârciu în martie 2023, la o emisiune găzduită de un site care primise finanțare de la DPRP.

„În 2022, românii din afara graniţelor au trimis oficial șapte miliarde de euro în România. Asta e din datele BNR. Din datele Băncii Mondiale, sunt 12 miliarde. Şi neoficial, putem dubla cifra Băncii Mondiale.”

Revoluția Dept. pentru Românii de Pretutindeni (DRDP) însemnat, mai întâi, creșterea plafoanelor pe care le pot primi aplicanții pentru diferite proiecte. Dacă în 2022 suma maximă a fost de 200 de mii de lei, în 2023 a ajuns la două milioane pentru un proiect, adică 400.000 de euro.

Din datele analizate de Europa Liberă pe baza listelor cu proiecte aprobate și publicate pe site-ul DPRP până la începutul lunii septembrie, până acum au fost acceptate propuneri care acoperă suma de 110 milioane de lei. 71,035 milioane de lei, adică 64% din acești bani, s-au dus spre biserici sau asociații apropiate de instituțiile de cult.

INTEGRAL PE EUROPA LIBERĂ

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img