spot_img
4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasămarePovestea „Dezastrului Roșu”: filmul care l-a demascat pe Ceaușescu

Povestea „Dezastrului Roșu”: filmul care l-a demascat pe Ceaușescu

-

FOTO: DOINA CORNEA FILMATA LA CLUJ, IN 1988

- Reclama -

După difuzarea filmului în iarna lui 1988-1989 în numeroase țări din Europa occidentale în Belgia s-a declanșat „Opération Villages Roumains”, iar mii de sate occidentale au „adoptat” localități românești ce riscau să dispară, transmite pentru Radio Europa Libera Dan Alexe, corespondentul REL la Bruxelles.

- Advertisement -

Dezastrul Roșu” este titlul filmului documentar belgian care, în 1988, a demascat în Occident regimul lui Nicolae Ceaușescu. Acest film, realizat de de regizorul belgian Josy Dubié, a reprezentat o dată marcantă in jurnalismul de investigație al ultimelor decenii. Filmat in bună parte cu o cameră ascunsă, în România totalitară si paranoică a sfârsitului de regim Ceaușescu, filmul a modificat definitiv imaginea de despot luminat si deschis spre exterior a liderului statului român, si a dat o nouă dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.

COMENTEAZA DAN ALEXE:Circumstanțele realizării filmului au fost următoarele: regizorul, Josy Dubié – care grație acestui film avea să devină șef de programe audio-video al ONU – mersese să filmeze în ascuns, ca turist, în România, după ce vreme de un an de zile încercase să obțină oficial o autorizație de filmare.
 La Cluj, avea să se întâlnească cu Doina Cornea, care i-a dat faimoasa păpușă – ce apare în film – în care cususe o scrisoare deschisă către Ceaușescu, ce avea să fie citită la Europa Liberă. Dubié a reușit, după multe peripeții, să scoată totul din țară. La Paris, s-a adresat cuplului Monica Lovinescu Virgil Ierunca cerându-le să îi sugereze pe cineva care să-l ajute la scrierea comentariului filmului, traduceri, explicații etc. Monica Lovinescu a recomandat Europa Liberă – pe atunci cu sediul la München – și pe mine, care mă aflam la Bruxelles, după ce tocmai ieșisem din România și primisem azilul politic în Belgia. Filmul a fost un șoc total… Ceaușescu fusese până atunci văzut ca un soi de Tito care se opunea Moscovei. Parlamentul European a organizat pentru prima dată o dezbatere publică extrem de critică despre una din țările continentului. Recent, Antena 3, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu din România, a încercat sa recupereze si sa difuzeze acest film, „Le Désastre Rouge”, in ciuda refuzului regizorului belgian, ceea ce a dus la o tentativă de manipulare din partea Antenei 3. In decembrie 2012, în plină campanie electorală, pus pe recuperarea memoriei rezistenței anticomuniste, dar primind un refuz din partea lui Josy Dubié, Antena 3 a sfârșit prin a prezenta în direct o manipulare. Invitat sa participe la emisiunea Secvențial a Antenei 3, de la București, duminică 25 noiembrie, Josy Dubié și-a argumentat refuzul prin aceea că televiziunea respectivă, reprezintă astăzi exact ceea ce filmul lui de atunci denunța: naționalismul demagogic si agresiv, populismul izolaționist, anti-europeanismul manipulator. Cu toate astea, si in ciuda refuzului lui Josy Dubié de a permite Antenei 3 să difuzeze imagini din film, realizatorii postului l-au intervievat prin Skype pe unul din foștii colegi lui Dubié, un om deja la pensie, căruia i-au ascuns faptul ca autorul filmului refuzase sa participe la emisiune, lăsând de înțeles in același timp, pentru spectatorii români, printr-o traducere simultana deturnată, că acel om ar fi fost de fapt Josy Dubié. După difuzarea filmului în majoritatea țărilor Europei occidentale în iarna lui 1988-1989, s-a declanșat în Belgia acea Opération Villages Roumains, care a făcut ca mii de sate occidentale „să adopte” localități românești ce riscau să dispară sau să fie afectate de planul lui Ceaușescu de „sistematizare” a mediului rural.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img