spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizePolonia și-a construit un gigant energetic european

Polonia și-a construit un gigant energetic european

-

Polonia și-a construit un gigant energetic european. Săptămâna aceasta, compania petrolieră PKN Orlen a anunțat achiziția celei mai mari companii poloneze din sectorul de gaze naturale. În felul acesta, se creează o mega-companie care va activa în toate cele trei domenii energetice: petrol, gaze naturale și energie electrică, transmite RFI.

- Reclama -

Este o mișcare care a fost pregătită în ultimii ani, când PKN Orlen a cumpărat două companii, una din domeniul petrolier, cealaltă din sectorul energiei electrice.

Săptămâna aceasta a fost anunțată achiziția celei mai mari companii de gaze naturale, deținută de statul polonez, de către PKN Orlen.

Trebuie spus că statul deține 30% din capitalul firmei Orlen. Președintele director general al companiei PKN Orlen a anunțat pe o rețea socială că noua firmă va fi cel mai mare grup industrial din Europa Centrală, unul din cele mai mari din Uniunea Europeană și pe locul 155 în lume în clasamentul alcătuit pe baza cifrei de afaceri.Veniturile noii companii cumulate ajung la 85 miliarde euro, ceea ce reprezintă o cifră respectabilă.De fapt, prin această preluare, Polonia consolidează o mare companie cu profil energetic. În România, nu există un echivalent. Este ca și cum ar fuziona OMV Petrom, cu Romgaz plus câțiva distribuitori de gaze naturale și energie electrică.În actualul context, este o mișcare de consolidare a sectorului energetic. De altfel, autoritățile poloneze vorbesc despre o întărire a securității și independenței energetice în Europa Centrală, mai spune sursa citată.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img