spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizePolonia cere sprijinul Congresului american pentru ca Germania să îi plătească reparații...

Polonia cere sprijinul Congresului american pentru ca Germania să îi plătească reparații de război

-

Polonia se va adresa Congresului SUA pentru a primi din partea unor congresmeni sprijin pentru solicitarea Varşoviei ca Berlinul să-i plătească reparaţii de război pentru victimele şi pagubele din Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk, potrivit agenţiei EFE.

- Reclama -

Iniţiativa face parte din ”internaţionalizarea” campaniei lansate de guvernul polonez în vederea obţinerii unor astfel de reparaţii, respinse însă categoric de Germania.

”Credem că Statele Unite sunt o ţară care determină ordinea globală în prezent, o ţară-cheie când este vorba despre respectarea ordinii internaţionale a drepturilor omului, statului de drept şi justiţiei internaţionale”, a spus viceministrul polonez de externe la o conferinţă de presă la Varşovia.

El a menţionat că guvernul polonez ”mizează pe sprijinul părţii americane” în această chestiune şi prin urmare se va adresa în primul rând preşedintelui Comitetului Helsinki din Congresul SUA, senatorul Benjamin Cardin, şi lui Gregory Meeks, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA.

Printre personalităţile ce vor fi abordate în acest scop oficialul polonez i-a mai enumerat pe senatorul Robert Menendez, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Senatul SUA, şi pe Marcy Kaptur, copreşedinta grupului de prietenie Polonia-SUA în Camera Reprezentanţilor.

Viceministrul Arkadiusz Mularczyk a subliniat că, în opinia sa, ”este extrem de importantă implicarea Congresului SUA în această temă”.

El a asigurat că demersuri de acelaşi fel vor fi efectuate de Polonia pe lângă ONU şi UE, iar guvernul polonez a trimis deja 50 de scrisori către tot atâtea guverne pentru a le solicita ”cooperarea şi sprijinul” ca ”prieteni” ai Poloniei.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img