spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeAripa dură a conservatorilor americani câștigă influență majoră în Camera Reprezentanților

Aripa dură a conservatorilor americani câștigă influență majoră în Camera Reprezentanților

-

Camera Reprezentanţilor a SUA cu noua sa majoritate republicană a adoptat luni un pachet de reguli interne care oferă aripii republicane dure apropiată de Donald Trump o influenţă majoră asupra activităţii noului preşedinte al Camerei, Kevin McCarthy, relatează Reuters.

Acest pachet legislativ a fost condiţia pusă de acest grup de dreapta aşa-numit ”Freedom Caucus” pentru a accepta alegerea lui McCarthy în fruntea Camerei. Cei circa 20 de congresmeni din acest grup reuşiseră cu succes să blocheze această alegere, reproşându-i lui McCarthy că nu este suficient de conservator şi că prin abordarea sa politică centristă s-ar apropia de democraţii progresişti ai preşedintelui Joe Biden.

- Advertisement -

Deşi Kevin McCarthy a pierdut astfel 14 runde succesive de vot, el nu s-a retras, dar pentru a obţine în final votul aripii republicane cea mai de dreapta el a acceptat un compromis cu aceasta ce cuprinde un set de condiţii incluse într-o legislaţie adoptată luni seară.

Concesiile făcute astfel de McCarthy sunt substanţiale şi îi limitează semnificativ marja de acţiune. Astfel, va fi suficient ca un singur congresman să ceară în orice moment înlăturarea sa din postul de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor pentru lansarea procedurii.

- Advertisement -

De asemenea, legislaţia adoptată impune restricţii asupra cheltuielilor federale, limitându-i în acest mod lui McCarthy capacitatea de a negocia pachete de finanţare cu preşedintele Joe Biden.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img