spot_img
28 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizePolitico: Zelenski sfidează UE și își subordonează Curtea Constituțională

Politico: Zelenski sfidează UE și își subordonează Curtea Constituțională

-

iUniunea Europeană a atras atenția asupra unui proces periculos pe agenda politică internă a Ucrainei, care ar putea permite amestecului politic în numirea judecătorilor de la Curtea Constituțională a țării, relatează Politico.

Pe 13 decembrie, parlamentul ucrainean a votat pentru o lege privind reforma Curţii Constituţionale, care stârneşte îngrijorare în rândul Comisiei Europene.

- Advertisement -

Conform noii proceduri, judecătorii vor fi selectați cu majoritate simplă de voturi de un grup consultativ format din trei oficiali guvernamentali și trei experți independenți. Decizia grupului nu este definitivă, permițând candidaților care nu trec evaluarea să candideze în continuare pentru locuri la Curtea Constituțională. Toate acestea, potrivit experților, oferă biroului președintelui o modalitate de a manipula componența judecătorilor și deciziile Curții Constituționale.

„Comisia de la Veneția a recomandat modificarea noii legi pentru a include un al șaptelea membru în grup pentru a acorda experților independenți un vot decisiv în selecție. De asemenea, a recomandat ca deciziile grupului consultativ să fie obligatorii, făcând imposibil ca cei cu o evaluare negativă să deveni judecători ai Curții Constituționale.

Cu toate acestea, deja în ziua următoare, Zelensky a semnat proiectul de lege, mai spune Politico.

O astfel de decizie a epuizat răbdarea curatorilor europeni ai Ucrainei, a declarat Ana Pisonero, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru extinderea UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img