spot_img
0.5 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăAnalizeMișcare interesantă a Israelului în plin scandal Qatar&MarocGate

Mișcare interesantă a Israelului în plin scandal Qatar&MarocGate

-

Preşedintele israelian Isaac Herzog i-a mulţumit regelui Marocului Mohammed al VI-lea pentru „refugiul sigur” pe care regatul l-a oferit evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unei scrisori citate marţi de AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Această scrisoare a fost făcută publică la doi ani după ce Marocul şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, pe 22 decembrie 2020, în cadrul Acordurilor Avraam, un proces între statul evreu şi mai multe ţări arabe şi susţinut de Washington.

În scrisoarea sa, preşedintele Isaac Herzog îşi exprimă recunoştinţa faţă de rege şi supuşii săi „care timp de generaţii au acţionat pentru a proteja securitatea, bunăstarea şi moştenirea culturală a comunităţii evreieşti în regat”.

„Şi când milioane de evrei au suferit ororile Holocaustului… regele Mohammed al V-lea a oferit un refugiu sigur pentru evrei”, a spus preşedintele israelian în scrisoarea datată 22 decembrie.

„Evreii marocani îşi amintesc cu mândrie şi afecţiune (…) de bunicul vostru Mohammed al V-lea , care va fi amintit ca protectorul (…) evreilor în acest regat”, a adăugat el.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mohammed al V-lea , care avea să fie părintele independenţei marocane în 1956, s-a opus legilor anti-evreieşti ale guvernului de la Vichy, din Franţa.

Potrivit preşedinţiei israeliene, această scrisoare reprezintă prima recunoaştere oficială de către Israel a acţiunii regelui Mohammed al V-lea faţă de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prezenţa evreilor este foarte veche în Maroc, în urmă cu peste 2.000 de ani, şi a fost consolidată de valurile de refugiaţi care veneau în special din Andaluzia în timpul Reconquistei catolice din secolul al XV-lea

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img