spot_img
10.1 C
București
marți, martie 28, 2023
AcasăAnalizePNL și USR au blocat investițiile în Focșani deoarece nu și-au primit...

PNL și USR au blocat investițiile în Focșani deoarece nu și-au primit birourile

-

Consilierii locali PNL și USR au continuat să blocheze investițiile din municipiul Focșani pentru că viceprimarii celor două partide nu au primit birourile pe care le doreau în cadrul Primăriei. Au fost blocate lucrări la locurile de joacă, la școli, reabilitări de străzi, lucrările de reabilitare a parcurilor din municipiu, finalizarea PUG-ului municipiului, scrie Monitorul de Vrancea.

- Reclama -

CE SUSȚINE MONITORUL DE VRANCEA:

În ședința extraordinară a Consiliului Local de ieri, consilierii locali din cele două partide și-au bătut joc de viitorul Focșaniului prin blocarea tuturor proiectelor de investiții. În schimb, culmea demagogiei, după ce au tăiat banii de la investiții, consilierii PNL și USR au votat să fie alocați vouchere de ȘASE MILIOANE lei pe care vor să le acorde pentru 30 mii de femei din municipiu. Adică banii din excedentul bugetar din anii trecuți pe care primarul Cristi Misăilă dorea să îi folosească la dezvoltarea municipiului. Alocarea banilor a fost făcută în ciuda avertismentelor primarului Cristi Misăilă, care a explicat că este nelegal să fie cheltuiți banii din excedent pe aceste vouchere. Edilul a subliniat că, potrivit legii finanțelor publice locale, banii din excedentul bugetar nu pot fi cheltuiți decât pentru proiecte de dezvoltare, nu în alte scopuri, respectiv salarii sau vouchere.

Nici proiectul cu repartizarea banilor din creditul contractat anul trecut la BCR pentru lucrările de investiții din Focșani nu a trecut de votul consilierilor PNL și USR. Primarul Cristi Misăilă i-a avertizat pe consilieri că, prin acest vot, se opun continuării lucrărilor la proiecte aflate în derulare. Mai mult, respingând finanțarea lucrărilor, Primăria riscă procese din partea constructorilor, pentru neplata lucrărilor dar și plata de penalizări către banca de la care a contractat creditul. Culmea, liberalii au susținut ca proiectele de lucrări aflate în derulare la nivelul municipiului să fie realizate cu fonduri europene, fonduri de la CNI sau din bugetul local. Aceasta deși CNI a aprobat un singur proiect din cele 42 trimise de Primărie, iar bugetul local este prea mic pentru realizarea lucrărilor de construcție din Focșani. În plus, pentru că nu au aprobat banii pentru cofinanțarea proiectelor europene, municipalitatea riscă să dea înapoi banii primiți de la Uniunea Europeană pentru proiectele aflate în derulare.

De altfel, primarul Cristi Misăilă a avertizat că municipiul Focșani a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape 7 milioane lei iar previziunile pentru acest an sunt sumbre. Estimările municipalității arată că există riscul să nu fie acoperite nici cheltuielile de funcționare în acest an, fără să mai vorbim de bani pentru proiecte de dezvoltare.

Proiecte de 28 milioane lei blocate de PNL și USR

Proiectul respins de consilierii PNL și USR prevedea alocarea sumei de 28,7 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de investiții demarate în anii anteriori; bani pentru lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor din Focșani, realizarea pistelor de biciclete, achiziția de autobuze electrice, lucrările de reabilitare și extindere a parcurilor, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu. Un buget de 6,1 milioane lei era alocat pentru co finanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Pe lista de proiecte se află „Dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”, „Modernizarea transportului public în municipiul Focșani”, „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, „Achiziție de mijloace de transport public-autobuze electrice (în parteneriat cu MDRAP)”, „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței nr 18”, „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani”, „Creștere eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani-etapa a II-a”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat public -nivelul 1 de prioritate”.

O sumă de 17 milioane lei este propusă pentru al doilea lot de investiții, finanțate din fonduri proprii. În acest lot se află proiectele „Reabilitare și extindere Parc Nicolae Bălcescu”, „Reabilitare și modernizare Piațetă Teatru și Milcov”, „Lucrări de recondiționare și modernizare terenuri sport ce aparțin Liceului Sportiv și demolare gradene”, „Extindere cu 12 săli de clasă a Școlii nr 3 Focșani”, „Sală de sport multifuncțională la Grupul Școlar Auto din Focșani”. Al treilea lot de proiecte finanțate din fonduri proprii beneficiază de o alocare de 5,6 milioane lei. Pe listă se află investițiile „Refacere infrastructură str. Ion Basgan”, „Refacere infrastructură str. Panduri”, „Reabilitare locuri de joacă existente în patrimoniul UAT Focșani”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img