România și Cehia ar fi cele mai afectate țări din regiunea Europei Centrale și de Est de introducerea unor tarife pentru importurile de produse europene în SUA, una dintre măsurile anunțate în campania prezidențială de candidatul republican Donald Trump, potrivit unei analize Erste. În cazul unei victorii a lui Trump, pentru a menține garanțiile de securitate ale SUA, România va trebui cel mai probabil să majoreze cheltuielile militare. Donald Trump a anunțat în campanie că va impune tarife de 10% pentru importurile în SUA, cu o cotă de 60% pentru cele venite din China. Trump s-a remarcat în primul mandat prin introducerea de taxe vamale, care au fost menținute însă și de administrația Biden, transmite Profit.ro.
Pentru țările din regiunea Europei Centrale și de Est, tarifele vamale de 10% ar aduce un impact economic serios, arată Erste. Nu ca urmare a afectării exporturilor directe, care sunt relativ mici (între 1,4% și 4,5% din total), ci ca urmare a impactului asupra economiei Germaniei, către care țările ECE vând între 20% și 30% din totalul exporturilor. În cazul unui impact de 1,4% asupra economiei Germaniei, Erste estimeză că țările Europei Centrale și de Est ar înregistra o creștere de PIB cu 0,2%-1% mai mică în primul an al șocului. România și Cehia ar fi țările cele mai afectate țări, cu o creștere a PIB mai mică cu 1,1%, respectiv 0,9%, potrivit analizei băncii austriece.
„O a doua administrație Trump s-ar aștepta, fără îndoială, ca membrii europeni ai NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare. Eșecul multora dintre aceste țări de a atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare a fost deja principala plângere a lui Trump în timpul președinției sale. Cea mai mare amenințare la adresa NATO sub o a doua administrație Trump ar fi ca acele țări membre care nu au îndeplinit încă această țintă să nu se mai bucure de amploarea apărării și de garanția de securitate oferită de SUA”, arată Erste. În regiune, doar Polonia, Ungaria și Slovacia au atins ținta de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare în 2023. Cehia, Croația, România și Slovenia sunt sub acest nivel. Spre exemplu, România a cheltuit 1,6% din PIB pe armată anul trecut (în scădere de la 1,8% în 2029), în pofida unui deficit bugetar ridicat.