spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizePeste jumătate dintre francezii care se află în Irak ori Siria la...

Peste jumătate dintre francezii care se află în Irak ori Siria la ISIS/Daesh sunt copii

-

Peste 5.000 de europeni s-au alăturat grupării jihadiste Daesh, între 2011 şi 2016, în Irak şi Siria. Un raport înaintat Uniunii Europene estimează că între 1.300 şi 3.000 ar putea reveni. O provocare de securitate, este de părere Le Figaro conform RFI.

- Reclama -

Tările Uniunii Europene din care jihadiştii au plecat se aşteaptă la o revenire a acestora. Nu doar Franţa îşi pune problema asupra reîntoarcerii bărbaţilor, femeilor, copiilor, din zona siriano-irakiană dar şi alte state europene. O astfel de persoană este Abdelhamid Abaaoud şi alţi terorişti care au acţionat pe 13 noiembrie 2015 în Paris şi Saint Denis.

- Advertisement -

Rețeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare –RAN a realizat acest raport. Mai bine de 42.000 de combatanţi veniţi din 120 de ţări s-au alăturat Daesh între 2011 şi 2016. Din aceştia, 5.000 au venit din Europa. În prezent, în zona siriano-irakiană se află aproximativ 700 de persoane de naţionalitate franceză sau venite din Franţa.

Serviciile europene estimează că numărul numărul celor care se întorc în ţările de baştină ar putea ajunge la 3.000, multe femei şi copii. În această vară, spre exemplu, între 20 şi 30% dintre combatanţii terorişti au revenit. Numărul diferă în funcţie de ţară. Cei mai mulţi sunt din Danemarca, Suedia, Marea Britanie. Experţii cred că numeroşi combatanţi nu vor deveni terorişti operaţionali dar simplul contact cu grupări jihadiste se traduce printr-un risc important pentru securitatea naţională.

- Advertisement -

Raportul subliniază că atât atentatul din noiembrie 2015 din Paris cât şi cel din martie 2016 din capitala Belgiei au fost realizate de localnici care au trecut prin Irak ori Siria.

Va fi foarte important aşadar pentru ca toate aceste persoane să fie « clasificate » pentru ca autorităţile să ştie cât de periculose sunt. Deziluzia, din cauza condiţiilor proaste de trai ori pierderea puterii de către grupul terorist la care au aderat sunt motive pentru care unii revin acasă, în Europa.

RAN atenţionează că Daesh şi-a luat de asemenea unele precauţii: o supraveghere a comunicaţiilor şi ameninţări cu executarea în cazul celor care vor să plece astfel că autorităţile europene ar trebui să fie extrem de atente cu cei care revin din aceste zone. Si chiar dacă nu se întorc cu intenţii criminale, unele persoane ar putea susţină puternic unele ideologii care, dacă vor fi contagioase responsabili europeni au de ce să se teamă.

Si mai îngrijorător : serviciile franceze au numărat 460 de copii care locuiesc în teritorii Daesh, cu vârste sub 18 ani. Jumătate au mai puţin de 5 ani. Specialiştii spun că situaţia acestora este una şi mai complexă. Dacă bărbaţii europeni care au plecat reprezintă o majoritate, femeile şi-au dorit la rândul lor să fie « valorizate » de Daesh. Ca un mijloc de propagandă şi ca mame care şi-au dus copiii în Siria ori Irak ori care au născut acolo. Direct sau indirect, aceşti copii au multiple traumatisme: au trăit într-o zonă de război, au asistat la lupte, au văzut atrocităţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img