spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriPersonaj CHEIE din Washington DC legat de România, demisie de răsunet în...

Personaj CHEIE din Washington DC legat de România, demisie de răsunet în scandalul Rusia-Trump: LEGĂTURA CU PONTA, GHIŢĂ ŞI GITENSTEIN

-

- Reclama -

Tony Podesta a demisionat de la conducerea Podesta Group ca urmare a investigaţiei declanşate de Robert Mueller, anunţă politico.com. Anthony (Tony) Podesta a fost șeful campaniei lui Hilary Clinton.  Podesta Group a apărut în contracte legate de România, mai precis cu Victor Ponta și o firmă legată de Sebastian Ghiță. 

- Reclama -

- Advertisement -

Tony Podesta este fratele cel mare al lui John Podesta, preşedintele Podesta Group, una dintre cele mai puternice firme de lobby şi public affairs din Washington DC, cunoscut şi prin legăturile strânse cu Casa Albă sub administraţia Barack Obama.

- Advertisement -

Decizia lui Podesta de a părăsi firma are loc în aceeaşi zi în care foştii consilieri de campanie ai lui Donald Trump Paul Manafort şi Rick Gates sunt puşi sub acuzare pentru activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, dar şi pentru spălare de bani, complot împotriva Statelor Unite, declaraţii false şi nedeclararea unor conturi deţinute în străinătate.

Podesta Group i-a avut sau îi are clienți pe Wal-Mart, Lockheed Martin, Novartis, Nestle, Heineken, Michelin, iar în zona politică lucrând cu entități din Ucraina, Egipt, Costa Rica.

Investigarea lui Podesta şi a firmei sale este făcută în contextul verificărilor cu privire la operaţiunile financiare ale lui Manafort.

Podesta apare și în legătură cu România. 

Inclusiv cu una din vizitele fostului premier Tony Blair la București.  Posibil să aibă legătură cu o întâlnire a lui Victor Ponta cu Barack Obama mediată de Blair.

Contractul pentru finantarea conferintei lui Tony Blair în România a fost încheiat între o firmă din Ploiești, controlată de Sebastian Ghiță, cu Podesta Group.

Pe 10 octombrie 2014, la Departamentul de Justiţie al SUA este înregistrat contractul confidenţial nr.5926, între puternica firmă de lobby Podesta Group, condusă de Tony Podesta, şi firma românească din Ploieşti Federal Media Partner. Contractul pe patru luni prevedea acordarea de “consultanţă strategică şi servicii în domeniul comunicării ce poate include şi activităţi politice”. 

Federal Media Partner, care dădea 300.000 de dolari către Podesta Group, fusese înfiinţată cu un an înainte, şi îl avea ca asociat principal şi administrator pe Ioan Alexandru Iordăchescu, un interpus din firme al lui Sebastian Ghiţă, fost director de vânzări în cadrul firmei Asesoft, care avea la vremea aceea o firmă pusă sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi o a doua suspectată de spălare de bani. Al doilea personaj din Federal Media Partner era Costache Caragea, acţionar cu 10% în firma RTV Net Internaţional SRL, scria acum ceva timp pe blogul ei Sorina Matei.

Contractul a fost trimis sub semnătură Departamentului de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Secţiunea Contraspionaj/ Unităţii de înregistrare FARA, este declarat public în mod obligatoriu potrivit Legii de Înregistrare a Agenţilor Străini, şi automat ajunge ca toate documentele de acest gen pe masa secretarului de stat al SUA, procurorului general al SUA dar şi departamentelor şi agenţiilor de specialitate ale Congresului american. Contractul de 300.000 de dolari, în timpul campaniei pentru Preşedinţia României, între Federal Media Partner şi Podesta Group, a fost încheiat pe 21 Noiembrie 2014 şi potrivit Hotnews, nu apare în cheltuielile de campanie ale candidatului Victor Ponta regăsite în raportul Autorităţii Electorale Permanente. Pe 11 Octombrie 2016, Ionuţ Alexandru Iordăchescu a fost audiat la DNA Ploieşti iar contractul dintre Federal Media Partner şi Podesta Group se află în atenţia DNA Ploieşti.

În documentele publicate de Wikileaks apare şi un email datat 28 iulie 2012, prin care este stabilită o întâlnire a lui Victor Ponta cu John Podesta în 29 iulie 2012, ziua desfăşurării referendumului pentru demiterea din funcţie a preşedintelui României.

Conform documentelor date publicităţii de Wikileaks, în email-ul datat 28 Iulie 2012, cu titlul “Seeiing ponta”, trimis de către ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein către John şi Tony Podesta şi David Morris, diplomatul le aminteşte acestora că întâlnirea cu Victor Ponta este a doua zi, respectiv “@10 PM mâine pe seară timpul nostru. Nu am adresa lui Matt. Ar fi grozav dacă voi băieţi aţi vorbi cu el (n.m. Matt) înainte”. După câteva ore, ambasadorul Mark Gitenstein revine cu un nou email, trimis de data aceasta şi către Matt Browne, scuzându-se: “Îmi pare rău Tony. Am ajuns la alt podesta. Matt a recepţionat”. Răspunsul, după alte câteva ore, vine în glumă de la Tony Podesta: “Nu există wrong podestas”. Iar Mark Gitenstein a replicat trimiţând următorul mesaj de pe mailul său: “Asta cu siguranţă”. Conţinutul emailului din 28 Iulie 2012, dezvăluit de Wikileaks, arată că întâlnirea lui Victor Ponta, de la 10 PM, aranjată de ambasadorul Mark Gitenstein şi la care participa şi John Podesta, David Morris şi Matt Browne urma să aibă loc a doua zi, pe 29 Iulie 2012, în ziua desfăşurării referendumului pentru demiterea din funcţie a preşedintelui României.

În 25 iulie 2012, Centrul American pentru Progres, think tankul condus de John Podesta cu senior membru Matt Browne, făcea publică o analiză privind România în care susţinea următoarele:”Pretenţiile exprimate de Washington Post sau The Economist, conform cărora primul ministru Victor Ponta a subminat democraţia în România prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt doar greşite, ci induc în eroare cu bună ştiinţă. La o analiză mai atentă a acţiunilor mai mult sau mai puţin recente ale preşedintelui suspendat, precum şi a recentelor decizii ale Curţii Constituţionale în această privinţă, se constată că primul ministru apără, de fapt, democraţia”.

Ponta a negat că s-ar fi întâlnit cu Podesta la data indicată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img