spot_img
2.4 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăUncategorizedPelé, cel mai mare fotbalist din istorie, a murit

Pelé, cel mai mare fotbalist din istorie, a murit

-

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de către noi ca Pelé, a murit joi, la vârsta de 82 de ani. Este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor.

- Reclama -

În septembrie 2021, Pele a fost diagnosticat cu o tumoare la colon. În 2022, a fost internat de două ori la Spitalul Albert Einstein pentru activități legate de tratamentul a trei tumori maligne (intestin, ficat și plămân) și o infecție a tractului urinar. Pe 30 noiembrie 2022, Pele a fost internat neprogramat cu edem general al corpului, inclusiv insuficiență cardiacă. Ulterior s-a raportat că corpul lui Pele a încetat să mai răspundă la chimioterapie.

Pelé (nume complet – Edson Arantes do Nascimento) este singurul fotbalist din istorie care a devenit de trei ori campion mondial ca jucător (1958, 1962, 1970). Împreună cu Neymar a fost cel mai bun marcator din istoria naționalei Braziliei, marcând 77 de goluri în 92 de meciuri. La nivel de club, Pele a reprezentat Santos timp de 18 ani și a jucat pentru americanii de la New York Cosmos încă trei ani.

Pele se află în Cartea Recordurilor Guinness pentru cele mai multe goluri într-o carieră profesionistă – potrivit unor rapoarte, brazilianul a marcat 1281 de goluri.

 În 1994 a devenit ambasador al bunăvoinței UNESCO , în 1995 – ministrul sportului al Braziliei. În 1997, a primit titlul de cavaler de la Regina Elisabeta a Marii Britanii .

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img