Un nou scandal financiar ia amploare la nivel mondial. Şi asta pentru că lideri ai lumii şi alte personalităţi influente şi-au ascuns bani în paradisurile fiscale. Un nou scandal financiar ia amploare la nivel mondial: #ParadisePapers.
Cel mai greu nume de pe listă este cel al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Proprietatea privată a suveranei ar fi transferat într-un cont offshore din insulele Cayman şi Bermuda – 10 milioane de lire sterline.
În plus, regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.
Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.
Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o, scrie Rise Project.
Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.
Din cele peste 13 milioane de noi documente publicate mai aflăm că un apropiat al premierului Canadei s-a folosit la rândul lui de paradisurile fiscale, dar şi cum a investit Rusia bani în Facebook şi Twitter cu ajutorul unui colaborator al ginerelui preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner.
O nouă scurgere de informații continuă investigația #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale. Potrivit acestora, o bancă stat din Rusia l-au ajutat pe Yuri Milner, un om de afaceri ruso-american, să ajungă un nume important în Silicon Valley, relatează The New York Times.
Cele peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.
Astfel, două instituții de stat din Rusia cu legătură apropiate de Vladimir Putin au făcut investiții „substanțiale” în Twitter și Facebook printr-un asociat al lui Jared Kushner, ginerele președintelui Donald Trump. Este vorba despre magnatul Yuri Milner.
Documentele vin într-un context cât se poate de neplăcut pentru adminstrația Trump, care este acuzată deja de legături cu Rusia, însă noile dezvăluiri pun subiectul într-o nouă lumină.
În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși, precizează Rise Project.
Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.
Un purtător de cuvânt al fondului de investiții deținut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a știut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar și că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.
Într-un final, companiile deținute de Yuri Milner auajuns să dețină peste 8 procente din Facebook și 5 la sută din Twitter.