spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăJustitieOrdonanţa privind interceptările, respinsă de Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate

Ordonanţa privind interceptările, respinsă de Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate

-

Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat marţi un raport de respingere a ordonanţei referitoare la interceptări, cu voturile majorităţii membrilor prezenţi, transmite Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

- Advertisement -

OUG, emisă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor – desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale – asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură Penală.

- Advertisement -

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut că, prin excepţie de la prevederile legii, „organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică” în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img