Premierul olandez Mark Rutte, întrebat despre posibile reforme ale reglementărilor fiscale ale UE, a susţinut că ţările membre ar putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi reduce datoriile dacă se angajează să adopte mai multe reforme structurale, transmite Reuters conform Agerpres.
„Dacă statele ar face mai mult în privinţa reformelor, aceasta ar putea duce la o cale mai lungă pentru reducerea datoriei … Dar, pe de altă parte, Comisia trebuie într-adevăr să penalizeze acele ţări care nu-şi îndeplinesc obligaţiile din Pactul de stabilitate şi creştere”, le-a spus jurnaliştilor Rutte, aflat într-o vizită la Paris.
UE revizuieşte regulile fiscale – Pactul de stabilitate şi creştere – care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Prevederile Pactului au fost suspendate începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Însă, acum că economia a revenit pe creştere, regulile bugetare ar urma să fie reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.