spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeOficial maghiar la Odorheiu Secuiesc către tinerii maghiari din Transilvania: Nu cedați...

Oficial maghiar la Odorheiu Secuiesc către tinerii maghiari din Transilvania: Nu cedați seducției Occidentului. Ungaria a construit grădinițe și scoli aici care trebuie umplute

-

Clădirea anexă renovată a Liceului „Tamási Áron” din Székelyudvarhely (n.red-Odorheiu Secuiesc) a fost inaugurată vineri. Fosta clădire mănăstirească, precum şi clădirea principală a liceului, au fost renovate cu sprijinul guvernului ungar. Ceremonia de inaugurare a clădirii şcolii, care este proprietatea Bisericii Romano-Catolice, a început în biserica parohială de pe Dealul Sfântul Nicolae, unde arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács a celebrat slujba solemnă şi a binecuvântat clădirea renovată, transmite agenția maghiară de știri MTI.

În discursul său, Miklós Soltész, secretar de stat ungar pentru relaţii cu bisericile şi naţionalităţile în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, i-a îndemnat pe tinerii prezenţi să nu cedeze seducţiei Occidentului, ci să-şi asume rămânerea pe pământul natal. El a subliniat că “egoismul Occidentului” trebuie depăşit, ca şi neîncrederea, prin consolidarea cunoştinţelor.

- Advertisement -

El a adăugat că nu este întâmplător faptul că multe grădiniţe şi şcoli din Bazinul Carpatic au fost construite şi renovate cu sprijinul guvernului maghiar, dar acestea trebuie să se şi umple. El a subliniat că profesorii, părinţii, liderii bisericilor şi politicienii au, de asemenea, o mare responsabilitate în această privinţă.

Zoltán Kallós, secretar de stat al Ministerul Educaţiei din România, a spus în discursul său că şcoala nu înseamnă doar învăţământ, ci şi comunitate. El a adăugat că ar fi bine ca elevii de astăzi să fie membri ai comunităţii şi peste 20 de ani, iar copiii lor să le ia locurile în banca şcolii.

- Advertisement -

Adresându-se profesorilor, acesta a spus că sarcina lor este să “aprindă lumini”, să educe comunităţi care vor deveni şi ele aprinzătoare de lumini. Trebuie să construim în Transilvania un viitor, în care tinerii nici să nu se gândească să-şi părăsească ţara”, a spus el.

Directorul György Laczkó a reamintit că Liceul “Tamási Áron” este printre cele mai vechi şcoli din Transilvania. Pe parcursul istoriei sale de peste 400 de ani a avut nevoie de multe lucrări de construcţie – a spus el -, au existat momente în care clădirile au fost luate, apoi returnate în stare degradată.

Liceul “Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost fondat de ordinul iezuit în 1593. Clădirea principală, unul dintre cele mai importante monumente Art Nouveau din Ţinutul Secuiesc, a fost construită în 1910 în cadrul unei cooperări între statul ungar şi biserica romano-catolică. Renovarea clădirii a început în 2018 cu un sprijin de 1,5 miliarde de forinţi (3,75 milioane de euro) din partea statului ungar, lucrările fiind terminate în 2020.

Anul trecut, Budapesta a oferit încă 720 de milioane de forinţi (1,8 milioane de euro) pentru finalizarea renovării clădirii anexă care găzduieşte clasele primare şi pentru renovarea internatului. Prima a fost inaugurată astăzi, astfel încât fostul Institut de Fete Romano-Catolic, mai cunoscut sub numele de Mănăstire, găzduieşte de acum înainte săli de clasă moderne.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img