spot_img
18.4 C
București
joi, iulie 7, 2022
AcasăDezvaluiriNoul șef al Curții Constituționale a avut dosar de recrutare în Securitate,...

Noul șef al Curții Constituționale a avut dosar de recrutare în Securitate, dar care a dispărut

-

Marian Enache a fost ales, în unanimitate, noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR). El îl înlocuiește pe Valer Dorneanu care și-a încheiat mandatul de judecător în urmă cu o zi.

- Reclama -

Într-o adeverință din 19 mai 2009 a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) instituția precizează că nu are date că Marian Enache a fost colaborator al Securității după ce Servicul Român de Informații (SRI) a comunicat că „domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, spune Europa Liberă.

„Omul a avut un dosar de rețea, asta înseamnă că a fost recrutat de Securitate ca informator. Nu știm însă care a fost natura acestei recrutări, când și în ce context a avut ea loc. Prin urmare, nu avem posibilitatea și nici nu este etic să speculăm asupra naturii acestei colaborări”, a declarat pentru Europa Liberă Mihai Demetriade, istoric și consilier superior la CNSAS.

„Dispariția dosarului este însă o enigmă, și aici pot prezuma, cu suficiente motive legate de situații similare, că acest dosar nu a dispărut în perioada 2000-2022, ci a fost distrus cel mai probabil în contextul Revoluției din 89, la ordinul lui Iulian Vlad, care în 22 decembrie 1989 la ora 10 a dat un ordin de distrugere a arhivei curente”, a completat consilierul superior la CNSAS.

„Există și posibilitatea ca el să fi fost distrus ulterior, dar suntem în purul câmp speculativ, și nici nu are sens discuția”, a mai spus Mihai Demetriade.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...