spot_img
37.2 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeGermania vrea să forțeze Bulgaria să accepte Macedonia de Nord în UE

Germania vrea să forțeze Bulgaria să accepte Macedonia de Nord în UE

-

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut Bulgariei, sâmbătă la Sofia, să renunţe la vetoul faţă de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, afirmând că blocul comunitar trebuie să evite năruirea speranţelor ţărilor din Balcanii Occidentali privind perspectiva lor europeană, transmite Reuters.

- Reclama -

Şeful executivului german a făcut din aderarea Balcanilor de Vest la UE o prioritate de politică externă, pentru a reduce tensiunile regionale tot mai mari şi pentru a contracara influenţa Rusiei şi a Chinei.

- Advertisement -

Scholz, care a sosit la Sofia în cadrul unui turneu de două zile în regiune în perspectiva summitului UE-Balcanii Occidentali din 23 iunie, a afirmat că a constatat o ”nouă dorinţă” din partea UE de a se extinde, în urma invaziei ruse din Ucraina.

”Văd şanse pentru progres”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu premierul bulgar Kiril Petkov.

- Advertisement -

De partea sa, Petkov a reiterat poziţia ţării sale potrivit căreia Macedonia de Nord trebuie să îndeplinească trei condiţii referitoare la diferendul istoric şi cel cultural dintre Sofia şi Skopje, el solicitând UE garanţii că ele vor fi respectate.

Bulgaria insistă ca Macedonia de Nord să adopte garanţii constituţionale pentru protejarea drepturilor etnicilor bulgari şi să facă progrese în privinţa unor dispute istorice. Sofia a refuzat în anul 2020 să aprobe cadrul de negociere pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza diferendelor legate de istorie şi limbă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img