Ministrul sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, a declarat astăzi, la Forumul de Afaceri Kopaonik, că Serbia este a treia țară în ceea ce privește rezervele de litiu din Europa și că ar putea furniza până la 20% din întreaga piață a Uniunii Europene. , Marea Britanie și Norvegia pentru producția a aproximativ un milion de vehicule electrice pe an.
Ea a spus că doar o mașină electrică necesită aproximativ 40 de kilograme de nichel, nouă kilograme de litiu, apoi magnat, nichel, cobalt, material catodic, grafit.
„Deci este imposibil fără o mai mare disponibilitate a unor astfel de materii prime. Cred că suntem o țară care se află pe locul trei în ceea ce privește rezervele de litiu în Europa și putem furniza chiar și 20 la sută din întreaga piață a Uniunii Europene, a Marii Britanii și Norvegia cu aceste materii prime, să producă undeva în jur de un milion de vehicule electrice anual”, a spus ministrul.
Litiul a devenit noul aur şi a fost declarat strategic de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. România are rezerve bogate, dar nu are nici un plan.
Litiul este supranumit aurul secolului XXI pentru că alături de cobalt, nichel şi cadmiu stă în centrul producţiei mondiale de baterii, iar dincolo de industria electronicelor şi a oricărui alt produs care necesită o baterie, întreaga politică mondială de energie verde se bazează pe asta, în special trecerea totală la mijloace de transport electrice.
La ora actuală, în toată lumea se extrag puţin peste 100.000 de tone de litiu pe an. Scenariile arată că, în următorii ani, doar SUA vor avea nevoie de aproximativ 300.000 de tone pe an, iar dacă se decide scoaterea de maşini şi mai puternice alimentate electric, atunci se estimează că numai nevoia Statelor Unite va ajunge la 500.000 de tone pe an.
Joe Biden, preşedintele SUA, a anunţat un plan naţional de deschidere de mine fiindcă SUA au în prezent doar una singură. În Marea Britanie la fel, se caută în disperare deschiderea de mine, iar la nivelul Uniunii Europene există aceeaşi îngrijorare fiindcă în acest moment 95% din producţia mondială provine din doar patru ţări: Australia, Chile, Argentina şi China.
În România există zăcăminte uriaşe de litiu, cobalt, nichel şi cadmiu, în vestul ţării, în Bihor, dar şi în Harghita.