spot_img
9 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasămareO NOUĂ RETROCEDARE CONTROVERSATĂ: Muzeul Octavian Goga

O NOUĂ RETROCEDARE CONTROVERSATĂ: Muzeul Octavian Goga

-

Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea a fost pierdut de Consiliul Județean Cluj, fiind retrocedat urmaşilor Veturiei Goga. Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de urmaşii Veturiei Goga și a constatat nulitatea absolută a donației fãcute de soţia poetului Statului Român, informează Stiri de Cluj.
Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva a respectat dorința testamentară a poetului, care prevedea că după moartea sa și a soției sale ”toate bunurile deținute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înființat un muzeu care să poarte numele poetului”. Decizia poate fi atacată cu recurs.
„Domeniul de la Ciucea a fost cumpãrat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, vãduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacției a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la banca Agricolã. Domeniul cuprinde castelul și mai multe anexe gospodãrești. În castelul reconstruit în perioada interbelicã de Goga se aflã astãzi muzeul Memorial “Octavian Goga”. Muzeul adãpostește o vastã colecție de covoare, port popular si alte obiecte de artã popularã adunate de cãtre Octavian Goga de pe toate meleagurile țãrii, precum și o impresionantã bibliotecã. În grãdinã se aflã mauzoleul poetului și al soției sale, Veturia Goga. Tot în gradinã se aflã o biserica de lemn din sec. XVI adusã aici de cãtre Octavian Goga.”. scrie ziarul Făclia din Cluj.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img