NOU SCANDAL Cristina Tunegaru: „Ai să dai samă, Doamnă!”

0
180

COMENTARIU DE DAN ALEXE (CORESPONDENT RADIO EUROPA LIBERĂ LA BRUXELLES), PRELUARE FACEBOOK

„Ai să dai samă, Doamnă!”

Doamna aceasta la modă, Cristina Tunegaru, vine iar cu propunerea să nu mai fie predați în școli, obligatoriu, la orele de istoria literaturii, scriitori precum Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici.

Se vede că dumneaei nu o fi citit nici măcar Baltagul, unul din cele mai mari romane din literatura română, unde prin persoana puternicului personaj feminin Vitoria Lipan se reproduce mitul franc-masonic al lui Isis și Osiris, unde câinele Lupu este acel Anubis egiptean care o ajută pe Isis să-l îmbălsămeze pe Osiris, totul combinat foarte frumos cu o repovestire a Mioriței.

Tehnicile literare din Baltagul lui Sadoveanu sunt complexe, simbolurile masonice sunt folosite abil, iar sub aspectul înșelător simplu al narațiunii se ascunde o măiestrie a limbii aproape fără pereche astăzi.

Doamna Tunegaru o fi văzut acolo doar o poveste învechită cu ciobani tâlhari.

Iar fără Negruzzi la școală, cine pixul meu o să-i mai facă pe copii să înțeleagă expresiile: „Capul lui Moțoc vrem” / „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu…”? / „De mă voi scula, pre mulți am să popesc eu…” sau minunatul avertisment:

— „Ai să dai samă, Doamnă!”