Șefa Judecătorilor vede o legătură între numirea lui Ponta în fruntea SGG și arhiva SIPA/ UPDATE: Reacția lui PONTA

0
85

Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbata, fapt ce se va reflecta implicit si asupra comisiei de inventariere (N.RED-COMISIA SIPA). Este legitim, asadar, sa intrebam noua conducere a SGG cine din cadrul acestei institutii, dupa publicarea HG 410/2017, a intrat in arhiva SIPA si pe cine noua conducere va delega sa intre mai departe in arhiva, afirmă pe facebook Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Victor Ponta a fost numit de premierul Sorin Grindeanu Secretar General al Guvernului.

În presă au apărut informații că despre Victor Ponta ar exista informații în arhiva SIPA.

POSTAREA DANEI GIRBOVAN:

Intrebare pentru noua conducere a Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind arhiva SIPA

Ce se intampla in aceste zile pe scena politica confirma, o data in plus, justetea motivelor pentru care UNJR si AMR s-au impotrivit MODULUI in care ministrul justitiei Tudorel Toader a initiat și elaborat hotararea de guvern, asumata de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariata din nou.

“Pe scurt, actiunea ministrului justitiei Tudorel Toader nu doar ca nu ofera nici o garantie privind lamurirea problemelor legate de actiunile si raspunderea comisiilor de inventariere ale arhivei SIPA, dar prin modul sau de actiune, lipsit de transparenta, a renascut suspiciunile ca Guvernul si majoritatea parlamentara care il sustine doresc sa foloseasca arhiva pentru santajarea magistratilor”, am spus intr-o scrisoare comuna adresata premierului Grindeanu pe data de 1 iunie 2017.

Am sustinut ca, prin neincluderea unor magistrati din comisia de (re)inventariere a arhivei SIPA, ministrul justitiei Tudorel Toader a ales “o solutie ce pare focusata pe preluarea controlului politic asupra continutului acestei arhive”.

HG 410/2017 prevede ca acea comisie de inventariere va fi compusa din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justitiei si unul de la ANP.

Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, asadar, numite politic si sub autoritate politica.

Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbata, fapt ce se va reflecta implicit si asupra comisiei de inventariere.

Este legitim, asadar, sa intrebam noua conducere a SGG cine din cadrul acestei institutii, dupa publicarea HG 410/2017, a intrat in arhiva SIPA si pe cine noua conducere va delega sa intre mai departe in arhiva.

Toate aceste incertitudini confirma inca o data cat de lipsit de incredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, initiat intr-un mod atat de netransparent de ministrul justitiei Tudorel Toader.

Pe scurt, in aceste momente de nebuloasa politica, o comisie formata numai din oameni numiti politic si sub autoritate politica, intra in arhiva SIPA si au, implicit, acces necontrolat la informatiile de acolo.

Cat timp HG 410/2017 este in vigoare va exista mereu suspiciunea ca decidentii politici vor sa foloseasca arhiva SIPA in interese proprii.

UPDATE: REACȚIA LUI PONTA

Noul şef al SGG, fostul premier Victor Ponta, îi răspunde Danei Gîrbovan tot pe Facebook, spunând că „absolut nicio decizie” privind arhiva SIPA nu va fi luată fără consultări cu reprezentanţii magistraţilor”.
„Ca fost magistrat (actual vremelnic Secretar General al Guvernului), o asigur pe Doamna Judecător Gârbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă şi serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor! Voi discuta cu premierul şi ministrul Justiţiei şi vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil!”, a scris Ponta.