Un dosar penal pentru omor a fost deschis, după ce în presă au apărut dezvăluiri despre cum sunt tratați bolnavii de COVID-19 în secția ATI a Spitalului județean din Sibiu. Doi foști asistenți medicali spun că oameni care nu puteau respira singuri ar fi fost sedați și legați de pat. De cele mai multe ori, aceștia ar fi murit. Șeful secției ATI recunoaște că pacienții sunt legați de paturi, dar spune că este o procedură reglementată, pentru binele lor. Procurorii au deschis o anchetă, iar ministrul Sănătății a trimis la Sibiu Corpul de Control, transmite Digi 24.
VIDEO Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!
Apar noi mărturii despre felul în care erau tratați pacienții din secția ATI COVID. O fostă asistentă care a lucrat în această secție confirmă că bolnavii erau legați și sedați, chiar dacă sufereau de insuficiență respiratorie.
„Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate. N-am văzut să-și revină nimeni. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam.Mi se spunea că a fost agitat, l-au sedat și a făcut stop, l-au resuscitat, dar, din păcate … La toți pacienții care au fost legați și strânși n-am văzut decât mâini umflate, edeme la picioare. Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători , fie erau plecați sau ai căror aparținători nu veneau la ușa mortuară. Aia însemna că oamenii aceia nu aveau pe nimeni, puteau să le facă orice„, spune asistenta.
Aceste declarații au apărut după ce un alt fost angajat al spitalului a făcut dezvăluiri pentru site-ul Turnul Sfatului din Sibiu. Toate acuzațiile au fost însoțite și de fotografii. Sub protecţia anonimatului, fostul angajat a spus că pacienţii erau legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu era nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor.
„Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seară. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. {…} Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo.”, spune fostul asistent.
În replică, reprezentanţii spitalului au răspuns acuzaţiilor printr-un comunicat.
„Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime.”, a transmis șeful secției ATI Sibiu.
Șeful secției ATI de la spitalul județean Sibiu, Mihai Sava, recunoaște în același comunicat oficial că pacienţii au fost legați de pat şi că aproximativ 70% dintre cei internaţi la terapie intensivă au murit în spital.