Hexi Pharma care a livrat, in spitale din toata tara, dezinfectanti care s-au dovedit a fi diluati in urma unor controale, a luat fonduri europene pentru a-si moderniza si extinde productia, scrie hotnews.ro.
In anul 2009, Hexi Pharma a livrat in scoli, gradinite si licee substante dezinfectante pentru prevenirea raspandirii gripei porcine.
In perioada 2013-2015, firma Hexi Pharma Co. SRL, care face obiectul unui dosar penal in prezent, a primit fonduri europene si de la stat de aproape 600.000 de lei (peste 130.000 de euro), in perioada 2013-2015, intr-un proiect european derulat in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Prin proiect, firma urmarea sa-si majoreze productia de dezinfectanti de la 17,3 tone pe luna la 21,3 tone pe luna, spune Hot News.
Conform datelor oficiale din Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru fondurile europene (SMIS), firma lui Dan Alexandru Condrea trebuia sa investeasca in total 1,5 milioane de euro pentru „dezvoltarea capacitatii de productie„, bani din care, pana in anul 2015, a luat de la stat cei aproape 600.000 de lei – fonduri europene si de la buget.
In planul de afaceri depus, in 2013, la Autoritatea de management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM POSCCE), in baza caruia avea sa ia banii europeni, Hexi Pharma descria activitatea curenta pe care voia sa o dezvolte cu fondurile europene.
In planul sau de afaceri, firma lui Condrea se lauda cu proceduri de control si inregistrare stricte:
„Obiectivul activitatii SC HEXI PHARMA Co. SRL este acela de a prepara, ambala, depozita (in scopul livrarii) produse antiseptice si dezinfectante (flux forme dozate lichide) si pastile clorigene (flux forme dozate solide).
Materiile prime livrate de furnizori / producatori sunt insotite de buletine de analiza in care sunt specificate intervale destul de mari ale parametrilor chimici si fizici, nu valori fixe, necesitand o reanaliza exacta a parametrilor (in principal a concentratiei) in vederea stabilirii retetei de fabricatie (ex.: daca concentratia uneia dintre substante este apropiata de valoarea limitei inferioare, atunci va rezulta din calcul o cantitate mai mare de materie prima decat reteta initiala). Astfel se asigura conformitatea produsului finit cu FISA TEHNICA DE SECURITATE si DECLARATIA DE CONFORMITATE”.
„Toate masuratorile si analizele facute cu ajutorul aparaturii de control (atat materiei prime cat si produselor semifinite si finite) sunt printate si/sau inregistrate/ monitorizate pe un PC cu softuri speciale.
Toate procesele tehologice se monitorizeaza si se inregistreaza in dosarul de lot al fiecarui produs, realizat conform normelor GMP (Good manufacturing of pharmaceuticals), care contine mai multe capitole, in functie de produsul preparat si tehnologia necesara.
Dosarul de lot este intocmit de inginerul tehnolog si cuprinde detaliat fiecare etapa a procesului tehnologic (de la primirea materiei prime pana la depozitare), acesta ajutand la verificarea cantitatii, calitatii si trasabilitatii, conform normelor Uniunii Europene si a Standardelor ISO in vigoare”.
Mai mult, in urma prepararii unui produs, trebuia sa se ia probe din zone diferite ale volumului produsului respectiv, pentru a fi analizate.
„Dupa timpul stabilit in reteta se va opri amestecarea si se vor lua 3 probe intermediare de produs semi-finit (dupa fiecare proba se reia omogenizarea timp de 1 minut, la turatie minima, pentru a putea lua probe din 3 zone distincte de amestecare) care se vor analiza: concentratie, substanta activa, pH, vascozitate, culoare, miros – rezultatele vor fi afisate in format electronic, verificate si printate. Daca toti parametrii masurati ai celor 3 probe se vor incadra in limitele trecute in dosar, inseamna ca s-a produs omogenizarea in masa, etapele de control interfazic si preparare s-au incheiat. In caz contrar, se reia omogenizarea conform retetei de fabricatie, pana la un rezultat pozitiv” – spunea Hexi Pharma ca ura sa faca, pentru a lua banii europeni si de la bugetul de stat.
Potrivit unei investigatii Rise Project, Dan Alexandru Condrea utiliza un circuit offshore: cumpara substante active de la producatori mari din strainatate (BASF Chem Trade si Evonik Industries- Germania) printr-un offshore din Cipru, Chemical & Pharmaceutical Solutions ltd, pe care tot el il controla, iar apoi Hexi Pharma cumpara de la firma cipriota substanta activa de 10 ori mai scump.
In Romania, Hexi Pharma prepara, amesteca si redoza substantele, dupa procedeele descrise si mai sus, mai intai intr-un spatiu inchiriat in sectorul 6 din Bucuresti si pe urma intr-o hala proprie, la Mogosoaia, Ilfov.
Spatiul din sectorul 6 este situat pe Bulevardul Timisoara, nr. 52. Cei 140 mp erau inchiriati de la firma Comprodcoop SA, detinuta de Uniunea nationala a Cooperativelor de Consum Centrocoop. Pretul de inchiriere era de 4 euro pe metrul patrat, adica 560 de euro pe luna, conform unui contract itrat in posesia HotNews.
Hala din Mogosoaia a fost receptioanata in 12 marie 2014, potrivit unui proces-verbal de receptie obtinut de HotNews.
In documentatia depusa pentru fondurile europene, Hexi Pharma se lauda ca 90% din clientii sai erau spitale de stat.
„Clientii societatii sunt raspanditi la nivel national, fiind reprezentanti de spitale de stat, spitale penitenciare, unitati militare, scoli, farmacii, clinici private (ex.: Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Spitalul Judetean Deva, Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Municipal Harghita, Unitatea Militara 2548 Bucuresti, UM 02534 Iasi, Spitalul Penitenciar Rahova)” – declara Hexi Pharma in anul 2013, pentru a primi banii europeni.
Firma se mai lauda ca si-a castigat toti acesti clienti oferind dezinfectanti mai puternici decat cei ai concurentilor.
„Hexi Pharma foloseste substanta activa dezinfectanta cea mai puternica din Romania. Ca putere de actiune, produsele Hexi sunt cele mai puternice. Substantele active sunt achizitionate de la cei mai prestigiosi producatori din lume” – sustinea Hexi in 2013, laudandu-se cu „avantajele fata de alti producatori/ importatori”.