spot_img
12.7 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasămareNOI DEZVĂLUIRI DIN RAPORTUL DIICOT/SIE: Theodor Stolojan, acuzat că a acoperit urmele...

NOI DEZVĂLUIRI DIN RAPORTUL DIICOT/SIE: Theodor Stolojan, acuzat că a acoperit urmele CRESCENT DIICOT ȘI SIE SPUN CĂ STOLOJAN PRIMEA ORDINE DIRECT DE LA CEAUȘESCU

-

FLUX 24 vă prezintă partea a treia a Raportului realizat în anul 2000 de către procurori DIICOT și ofițeri SIE despre firma Crescent și sumele bănuite ar fi fost însușite de Dan Voiculescu în decembrie 1989 și 1990-procurorii DIICOT și ofițerii SIE spun că ar fi fost vorba de o sumă între 150 și 300 de milioane de dolari. Totodată, în 1990, spune Raportul, Dan Voiculescu și-ar fi deschis trei firme cu un capital de 230 milioane USD, sumă care nu ar putea să fie justificată de omul de afaceri, în prezent condamnat într-un alt dosar. În episodul 2 a intrat în scenă Mugur Isărescu. Episodul 3.

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

Intră în scenă un alt personaj cheie, Theodor Stolojan, în prezent europarlamentar PDL. Alături de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale și președinte în 1990 a Comisiei care se ocupa cu fondurile deturnate din patrimoniul statului, Stolojan este unul din personajele cheie care a ascuns și a blocat anchetele referitoare la CRESCENT. Este concluzia procurorilor DIICOT și a ofițerilor SIE.

stolojan1

- Advertisement -

În Raport se notează că Theodor Stolojan s-a cunoscut cu Dan Voiculescu în perioada în care cei doi lucrau la ASE.  În 1982 între cei doi se stabilesc relații de serviciu. Este momentul în care Stolojan este numit director al Departamentului Relații Valutare și Financiare Internaționale. În această calitate, spun procurorii DIICOT și ofițerii SIE, Stolojan urmărea operațiunile de aport valutar special numite AVS. Tot în această calitate, Stolojan îi raporta direct lui Nicolae Ceaușescu și primea ordine nemijlocit de la N.C pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS.  Mai mult, spun procurorii DIICOT și ofițerii SIE, Stolojan era SINGURUL funcționar din Ministerul de Finanțe care cunoaștea situația completă a tuturor conturilor valutare de la BRCE, dar și a  operațiunilor făcute în aceste conturi.  Stolojan, mai afirmă raportul, era una din persoanele care cunoșteau în profunzime natura activităților CRESCENT, cât și situația contabilă a operațiunilor de export realizate de această firmă.

După 1990, spune raportul comun DIICOT/SIE,  Stolojan în calitate de secretar de stat, Ministru de Finanțe și Prim Ministru A BLOCAT SISTEMATIC orice apropiere a diverse comisii de anchetă de date și informații care să le permită să identifice situația reală a firmei CRESCENT.

 

NOTĂ privind relaţiile dintre DAN VOICULESCU şi THEODOR STOLOJAN

stolojan1

THEODOR DUMITRU STOLOJAN s-a născut în municipiul Târgovişte la 24-10-1941.

A absolvit în 1966 (n.red-în Raport se scrie 1996, dar e eroare tehnică, e vorba de 1966) facultatea de Finanţe şi Contabilitate din cadrul ASE. După absolvire a lucrat ca economist stagiar la 1ntreprinderea Frigotehnica Bucureşti.

Din 1972 până în 1991 lucreaza ca economist la Ministerul de Finanţe.

In perioada 1974-1980 activează în calitate de cadru universitar la ASE. în această perioadă s-au cunoscut cei doi (DAN VOICULESCU era asistent în cadrul ASE) fără însă ca între ei să existe apropiate.

stolojan2


  • Între cei doi se stabilesc relații de serviciu din 1982 când THEODOR STOLOJAN este numit Director Ia Departamentul Relaţii Valutare şi Financiare Internaţionale. În această ealitate THEODOR STOLOJAN urmărea din partea Ministerului de Finanţe operaţiunile de aport valutar special (AVS). În multe cazuri THEODOR STOLOJAN era chemat la Nicolae Ceauşescu şi-1 raporta direct situaţia operaţiunilor AVS primind ordine nemijlocit de la Nicoale Ceauşescu pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS..
  • THEODOR STOLOJAN era singurul funcţionar din Ministerul de Finanţe care cunoştea situaţia completă a tuturor conturilor valutare din BRCE, dar şi a operaţiunilor făcute în aceste conturi. În această calitate THEODOR STOLOJAN era una din persoanele care cunoşteau in profunzime natura activităţii CRESCENT România cât şi situaţia contabilă a operaţiunilor de export realizate de aceasta.

stolojan3

După 1990, în calitate de secretar de stat, Ministru de Finanţe şi Prim Ministru THEODOR STOLOJAN a blocat sistematic orice apropiere a diverse comisii de anchetă de date şi informaţii eare să le permită să identifice situaţia reală a firmei CRESCENT.

  • Nici înainte nici după 1990 nu au existat decât relaţii de natură profesionale între DAN VOICULESCU şi THEODOR STOLOJAN. THEODOR STOLOJAN a manifestat permanent o atitudine distantă faţă de DAN VOICULESCU.
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img