Mai multe voci s-au făcut auzite joi în Bosnia şi în Kosovo denunţând acordarea premiului Nobel pentru Literatură pentru anul 2019 austriacului Peter Handke, considerat un admirator al lui Slobodan Milosevic şi un „negaţionist” al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie, informează AFP.
Actorul bosniac Nermin Tulic, rănit grav în timpul asediului Sarajevo-ului de către forţele sârbe (1992-1995, 11.000 de morţi), a comentat această decizie postând pe contul său de Twitter un emoticon care vomează.
De asemenea, responsabilul politic liberal Reuf Bajrovic, fondatorul partidului Alianţa Civică, a declarat, la rândul său, că nu înţelege alegerea unui juriu care este de părere că Handke este „un scriitor excelent şi că sprijinul său pentru Slobo (Milosevic, preşedintele sârb din anii 90) şi pentru genocid face parte din marea sa operă”.
Supravieţuitor al masacrului de la Srebrenica, unde peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost executaţi în câteva zile în 1995 de forţele sârbe, Emir Suljagic, profesor de relaţii internaţionale la Sarajevo, şi-a manifestat nemulţumirea în limba engleză: „Un admirator al Milosevic şi un negaţionist de prim rang câştigă Premiul Nobel pentru Literatură … Ce epocă … „. Masacrul de la Srebrenica este considerat genocid de către justiţia internaţională.
În Kosovo, teatrul ultimului război din fosta Iugoslavie, între forţele sârbe şi o mişcare de gherilă albaneză (13.000 de morţi), decizia comitetului Nobel a fost întâmpinată cu nemulţumire. „Un admirator al lui Milosevic, şi un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură”, titra cel mai important cotidian kosovar, Koha Ditore.
La Sarajevo, scriitorul Ahmed Buric este însă mai ponderat, explicând că susţinerea lui Handke pentru preşedintele sârb Milosevic era în primul rând un semn că „acesta nu era bine”: „Criteriile literare ar trebui să fie mai presus de politică. Unele dintre versurile sale din anii ’80 sunt cu adevărat capodopere „, a declarat el la Radio Europa Liberă.
În 1996, la un an după încheierea conflictelor din Bosnia şi Croaţia, Peter Handke a publicat un pamflet care a stârnit controverse, „Dreptate pentru Serbia”.
De asemenea, el a condamnat cu tărie în 1999 bombardamentele occidentale asupra Serbiei pentru a-l forţa pe Slobodan Milosevic, liderul de la Belgrad în toată această perioadă, să-şi retragă trupele din Kosovo.
Peter Handke a participat în 2006 la înmormântarea lui Milosevic – decedat în închisoare, în aşteptarea procesului pentru crime de război şi împotriva umanităţii – „Lumea, aşa-numita lume ştie totul despre Iugoslavia, Serbia. Lumea, aşa-numita lume, ştie totul despre Slobodan Milosevic”, a declarat el.
„Aşa-numita lume nu este lumea. Eu, eu nu ştiu adevărul. Dar mă uit. Ascult. Simt. Îmi amintesc. Întreb. De aceea sunt prezent astăzi, alături de Iugoslavia, de Serbia, de Slobodan Milosevic”, a declarat austriacul.
În Serbia, ziarele au salutat acordarea Premiului Nobel pentru Literatură unui prieten al sârbilor, membru din 2012 al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Belgrad.