Unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu din România îşi face partid. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, fost candidat pentru postul de primar al Capitalei spune într-un interviu pentru „România Curată” că va începe demersurile în ianuarie sau februarie 2015. Nicuşor Dan a vorbit apoi la emisiunea Planeta Verde de la RFI despre acest proiect.
„Vorbim de o necesitate. Legea pentru alegerile locale spune că independenţii nu pot să propună o listă de independenţi pentru poziţiile de consilieri locali şi generali. Noi în 2012, neavând această posibilitate, cu scorul pe care l-am obţinut am fi avut cinci consilieri generali, aşa nu avem nici unul. Răspundem acestei necesităţi creând un instrument legal, care să ne permită să mergem în alegerile din 2016 şi cu liste pentru Consiliul General şi probabil şi la consiliile locale ale sectoarelor”, spune preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
„Vrem un instrument umbrelă care să permită manifestarea atât a grupurilor care deja s-au format în Bucureşti, a unor grupuri de oameni care vor să candideze din ţară şi sub această umbrelă vor intra şi oameni care au fost foarte activi în manifestaţiile din 2012 şi 2013, fără ca prin asta să spunem că noi reprezentăm aceste mişcări”, explică Nicuşor Dan.
„În momentul acesta, în ceea ce priveşte orientarea (partidului), vorbim doar de buna administrare, buna guvernare, pentru că oricine ne ascultă vede diferenţele uriaşe care există între administrarea oraşelor din România şi administrarea oraşelor din Europa occidentală, vorbim de cheltuirea banului public, de transparenţa luării oricărui tip de decizie, de modul în care sunt angajaţi funcţionarii publici în aceste instituţii, modul în care instituţiile răspund la cererile cetăţenilor. Ne vom mărgini la aceste lucruri, fără să spunem că suntem de stânga sau de dreapta. Eventual, ulterior, într-un orizont de timp, dacă vor fi în cadrul acestei structuri deosebiri fundamentale, vor exista despărţiri”, spune el.
Cine sunt alegătorii lui Nicuşor Dan? „Cei care au fost în 2012 sunt în general oameni educaţi. În mod surprinzător, mai mulţi oameni din categoria 30-45 (de ani), decât din categoria 18-30. Deci nu vorbim de un sentiment de revoltă, de un fel de revoluţie, ci de oameni care în general au copii şi care sunt responsabili şi vor să construiască, nu să critice continuu”, răspunde fostul candidat la Primăria Capitalei.