spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnalizeNezavisimaya Gazeta: Jocul Chinei între Rusia și America

Nezavisimaya Gazeta: Jocul Chinei între Rusia și America

-

La zece luni de la debutul operațiunii sale militare speciale, Moscova va cere Chinei un sprijin mai mare la viitorul dialog între liderii celor două țări, potrivit analiștilor din Hong Kong. În opinia lor, conflictul ucrainean a determinat Beijingul spre apropierea de Rusia. Acestea fiind spuse, este puțin probabil ca China să renunțe la poziția sa neutră, deoarece încă intenționează să normalizeze relațiile cu SUA și aliații săi.

Potrivit lui Li Mingjiang, profesor asistent la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, 2022 a fost un an dificil pentru diplomația chineză. Beijingul a fost forțat să-și atenueze dezvăluirile anti-SUA în lumina faptului că americanii au reunit cu succes coaliții anti-chineze în sferele securității, economiei și hi-tech. În 2023, Beijingul va încerca să-și „repare” relațiile cu Occidentul, iar vizita secretarului de stat american Antony Blinken la începutul anului viitor poate deschide o ușă către acest proces.

- Advertisement -

Alți experți, precum Zhao Ma, profesor asociat la Universitatea Washington din St. Louis, cred că Moscova are nevoie de Beijing mai mult decât invers, așa că este puțin probabil ca Beijingul să se întoarcă mai mult spre Moscova, mai ales că Putin nu are o alianță militară similară cu Pactul de la Varșovia, în timp ce economia Rusiei reprezintă puțin mai mult de 1% din economia globală. Acestea fiind spuse, Rusia rămâne o superputere energetică. Cu toate acestea, rolul său se poate diminua deoarece multe țări își reduc dependența de petrolul și gazele rusești.

La ce ar trebui să se aștepte de la conversația dintre Putin și Xi? Directorul științific al Institutului Academiei Ruse de Științe din China și Asia Contemporană, Alexander Lukin, a declarat ziarului că cel mai probabil va avea loc într-un format online. Expertul crede, de asemenea, că poziția Chinei față de Ucraina a fost modelată de ceva vreme și nu se va schimba. „China spune că sprijină o rezoluție de pace pe o bază reciproc acceptabilă și o va reitera”, a explicat expertul. El a menționat că China nu oferă sprijin militar niciunei părți, dar economia este o problemă diferită, China crescând achizițiile de produse energetice din Rusia. El a subliniat că China acționează întotdeauna în propriile interese și nu recunoaște sancțiunile SUA, considerându-le ilegitime. „Cu toate acestea, dacă există amenințarea cu sancțiuni secundare, China va proceda cu prudență. Fie va respinge unele proiecte, fie le va implementa pe furiș. De exemplu, China aderă la sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, dar produsele chinezești sunt încă vândute acolo. ”, a concluzionat analistul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img