Home mediu Neo legionarii duc o campanie virulentă, afirmă Federaţia comunităţilor evreieşti din România

Neo legionarii duc o campanie virulentă, afirmă Federaţia comunităţilor evreieşti din România

0

Federaţia comunităţilor evreieşti din România consideră că reacţiile din societatea românească faţă de aşa numita lege antilegionari este dusă de grupuri neo legionare şi arată că aceasta ar fi o problemă reală în România.

Mai mult, Federaţia comunităţilor evreieşti recunoaşte că legea nu se referă şi la regimul comunist, aşa cum au afirmat mai mulţi oficiali români.

Peste tot în Europa, legi de acest fel se referă doar la Holocaust și fascism, cele privind alte regimuri nedemocratice făcând obiectul unor reglementări separate. Ne exprimăm tot respectul pentru victimele totalitarismului comunist. Este atributul Parlamentului României să decidă dacă și când va aproba o lege similară pentru apărarea memoriei victimelor comunismului, mai se spune în comunicat.

COMUNICATUL FEDERAŢIEI COMUNITĂŢILOR EVREIEŞTI DIN ROMÂNIA:

„Legea 217/ 2015 nu interzice lecturile de vreun fel sau studiul trecutului recent și nici nu afectează libertatea de exprimare în definiția ei constituțională. Interzice incitarea la ura națională, etnică, rasială sau religioasă sau la schimbarea violenta a ordinii democratice, cultul persoanelor vinovate pentru infracțiuni precum genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război. Totodată, nu permite promovarea, sub forma propagandei, a concepțiilor xenofobe, antisemite și fasciste, inclusiv legionare. Aceste prevederi respecta spiritul textului constituțional și completează Codul Penal.

Menirea de fond a legii este de a contribui la apărarea democrației în fața celor care se folosesc de democrație pentru a încerca să o distrugă. Campania virulenta desfășurată de grupuri neo-legionare după promulgarea legii arată că problema există și ca statul român trebuia să-și creeze instrumentele legale pentru a o gestiona.

Legea 217/ 2015 este o Lege care se referă la totalitarismul fascist. Totalitarismul comunist nu a constituit subiectul acestei Legi, care, amintim, este în vigoare, încă din 2002, când a fost emisă Ordonanța nr. 31. Peste tot în Europa, legi de acest fel se referă doar la Holocaust și fascism, cele privind alte regimuri nedemocratice făcând obiectul unor reglementări separate. Ne exprimăm tot respectul pentru victimele totalitarismului comunist. Este atributul Parlamentului României să decidă dacă și când va aproba o lege similară pentru apărarea memoriei victimelor comunismului.”

Ad

Exit mobile version