Patriarhul rus Kiril a făcut joi primele declarații la sosirea sa la aeroportul Henri Coandă de la București, evocând valorile comune ale românilor și rușilor. Patriarhul a subliniat comunitatea sfinților români și ruși, precum și comuniunea valorică a României și Rusiei.
La Patriarhie la miezul nopții de joi era o mulțime de credincioși.
„Sfinții din Rusia si cei din România sunt sfinții noștri comuni. Valorile ortodoxiei sunt comune pentru România și Rusia. Relațiile bune între oameni sunt atunci când au valori comune și oricum ar decurge istoria, noi creștinii ortodocși, care trăim în țări diferite, trebuie să ținem minte că avem valori comune. Fie ca Dumnezeu să păzească România”, a spus Patriarhul rus în primul său discurs.
Fie ca legăturile dragostei dintre Biserica Rusiei şi a României să se întărească continuu, a declarat în altarul de vară al Catedralei Patriarhale Preafericitul Părinte Kirill în calitate de Patriarh al Rusiei.
Delegaţiile Bisericilor Rusiei şi a României au ajuns pe Dealul Patriarhiei în jurul orei 17:40. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk a purtat racla cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. În urma sfintelor moaşte s-au aflat cei doi Patriarhi, Preafericitul Părinte Kirill şi Preafericitul Părinte Daniel.
A urmat un moment liturgic, apoi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt cu prilejul acestui moment istoric. Părintele Patriarh Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru participarea la hramul Catedralei Patriarhale şi pentru aducerea în dar a unui fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, transmite agenția Patriarhiei, Basilica.
Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, iubit frate întru Hristos şi coslujitor, că ați venit la marea sărbătoare a Catedralei patriarhale şi a orașului Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou!
În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre momentul venirii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în România, dar şi despre perioada grea a comunismului care a rănit atât Biserica Rusiei cât şi Biserica României.
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfântul Serafim de Sarov în rândul credincioşilor ambelor Biserici.
Sunt bucuros să văd evlavia poporului român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus, în dar un fragment din moaştele Sfântului Serafim, care este iubit mult atât în România, cât şi în Rusia, a spus Patriarhul Kirill.
Făcând referire la îndemnul mult cunoscut al Sfântului Serafim: „dobândeşte duhul păcii şi mii în jurul tău se vor mântui”, Preafericirea Sa a îndemnat pe credincioşi să ceară milostivire de la Dumnezeu ca să primească duhul păcii şi al dragostei.
Pacea şi dragostea sunt valori importante pentru om indiferent de societatea în care trăieşte pentru că ele pornesc de la Dumnezeu. Într-o singură comunitate pot fi realizate deplin, iar acesta comunitate este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, a subliniat Patriarhul Kirill.
Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească întotdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei dintre Biserica Ortodoxă a Rusiei şi Biserica Ortodoxă Română să se întărească continuu. Ofer cu dragoste aceste sfinte moaşte Preafericirii Voastre ca pentru rugăciunile Sfântului Serafim, Domnul să ofere prosperitate ţărilor noastre întru mulţi ani.
După cuvântările adresate, moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost purtate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în noul baldachin al Catedralei patriarhale. Apoi, cei doi Patriarhi au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov, Sfântul Nectarie, precum şi la un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Aeronava care a adus delegaţia Bisericii Rusiei, condusă de Părintele Patriarh Kirill, a aterizat joi pe aeroportul Internaţional Henri Coandă în jurul orei 16:43. Aceasta este prima vizită în ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în ţara noastră după alegerea sa ca patriarh.
Patriarhul Kirill a venit în România însoţit de:
- Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,
- Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk, Vicar Patriarhal,
- Pr. Protoiereu Nicolae Balashov, vicepreședinte Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,
- Pr. Protoiereu Andrei Bondarenko,
- Pr. Alexandr Volkov, Coordonatorul Biroului de Presă,
- Pr. Igor Yakimciuk, secretar relaţii Interortodoxe al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.
Delegaţia rusă a adus de la mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).
Intânirea dintre Kiril si Daniel este o premieră, fiindcă de la căderea comunismului, patriarhii celor mai mari două biserici ortodoxe din lume, cea rusă si cea romană, nu s-au mai intâlnit niciodată intr-o astfel de vizită fastuoasă.
Este, însă o vizită din care nu putem exclude substratul politic având în vedere apropierea dintre Biserica Ortodoxă Rusă și puterea de la Kremlin. În ce măsură există și această dimensiune și cât de importantă este, explică la RFI, Armand Goșu, expert în spațiul estic.