Muzeul Regiunii Porților de Fier dezvăluie turiștilor, de astăzi, povestea știută sau neștiută a celei mai mari hidrocentrale din România, prin amplasarea în incinta Secției de la Gura Văii a trei module expoziționale realizate cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean Mehedinți.
Cele trei module reprezintă macheta Sistemului Hidroenergetic ce redă în oglindă, ambele maluri, românesc și sârbesc, harta localităților dispărute sau strămutate, macheta Insulei Ada-Kaleh.
Toate răspund nevoii turiștilor de a descoperi Sistemul Hidroenergetic de la Porțile de Fier I, un obiectiv emblematic pentru județul Mehedinți și pentru întreaga țară.
“Am răspuns solicitării de a finanța această investiție, întrucât de la an la an, Muzeul Regiunii Porților de Fier este vizitat de tot mai mulți turiști, iar două treimi dintre turiștii care ajung în unitatea centrală de la Drobeta Turnu Severin, merg și la Secția de la Gura Văii și ne dorim ca aceasta să fie cât mai atractivă. Sunt machete bine realizate, care pe de o parte, spun povestea construirii hidrocentralei și a sacrificiilor care s-au făcut, iar pe de altă parte, este fidel realizată așezarea de pe Ada-Kaleh, astfel încât, cei care au locuit în paradisul scufundat își pot recunoaște chiar casele în care au copilărit. Am văzut în vara acestui an, când foști insulari au venit la Drobeta Turnu Severin împreună cu Ambasadorul Turciei la București, E.S. Fusun Aramaz, câtă emoție există în sufletele celor care au trăit pe Ada-Kaleh, ori de câte ori găsesc amintiri pe care altfel, le poartă doar în gând.Felicit echipa Muzeului Regiunii Porților de Fier și pe doamna manager, Doinița Mariana Chircu pentru preocuparea continuă de a promova bunurile județului Mehedinți și chiar naționale, dacă ne referim la Hidrocentrala PF I și le doresc un An Nou cu sănătate și multe satisfacții personale și profesionale!”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.