spot_img
28.7 C
București
marți, mai 7, 2024
AcasăMureșMTI: Organizaţia "Calea Neamului" se pregăteşte ca sâmbătă să amplaseze în cimitirul...

MTI: Organizaţia „Calea Neamului” se pregăteşte ca sâmbătă să amplaseze în cimitirul militar din Valea Uzului 150 de cruci de lemn în locul crucilor de beton îndepărtate

-

Organizaţia „Calea Neamului” se pregăteşte ca sâmbătă să amplaseze în cimitirul militar din Valea Uzului 150 de cruci de lemn în locul crucilor de beton îndepărtate. Primarul localităţii Sânmartin speră că autorităţile române îşi vor face treaba, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Mihai Tîrnoveanu, liderul organizaţiei “Calea Neamului”, care a fost de mai multe ori organizatorul unor evenimente de comemorare româneşti în cimitirul militar, a anunţat pe pagina sa de pe social media că împreună cu susţinătorii săi se pregătesc ca sâmbătă, de la ora 14, să amplaseze 150 de cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului. Acesta a publicat şi o poză cu crucile, despre care a precizat că au fost realizate la Sfântu Gheorghe. Tîrnoveanu a publicat şi un număr de cont bancar pentru ca susţinătorii să poată face donaţii care să acopere costurile de transport ale crucilor către cimitirul militar.

- Advertisement -

Sándor Birtalan, primarul din Sânmartin – aşezare pe teritoriul căruia se află şi cimitirul militar – a declarat, pentru agenţia ungară de presă MTI, că locuitorii satului nu se pregătesc să meargă în Valea Uzului, întrucât nu doresc să reacţioneze la provocare. “Avem încredere în justiţia românească şi în faptul că jandarmeria şi poliţia îşi vor face treaba”, a declarat edilul. Primarul a adăugat, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, se află în contact cu autorităţile române, care ştiu despre planul lui Tîrnoveanu şi al susţinătorilor săi.

Pe pagina sa de social media, fostul activist Mihai Tîrnoveanu – care anul trecut a fondat un partid numit “Mişcarea Naţională” – a explicat, de ce este justificată amplasarea unor noi cruci româneşti în cimitirul militar internaţional. Acesta susţine că acţiunea este legală, întrucât în opinia sa, mai multe documente demonstrează că 148 dintre militarii români care au murit în luptele de la Valea Uzului, în timpul Primului Război Mondial, au fost înmormântaţi în cimitirul din Valea Uzului. Potrivit lui Tîrnoveanu, motivul pentru care nu a fost solicitată o autorizaţie oficială pentru amplasarea crucilor este acela că un astfel de proces ar dura ani de zile, iar acţiunea poate fi legalizată şi ulterior. Dacă instanţa ar dispune îndepărtarea crucilor, nu vor da curs solicitării; mai mult decât atât, vor ataca în instanţă şi crucile amplate anterior de către localitatea Sânmartin, a mai adăugat liderul organizaţiei “Calea Neamului”.

- Advertisement -

“Noi vrem pace, însă nu tolerăm să fim umiliţi, şi respingem cât se poate de ferm ca amintirea eroilor noştri să fie călcată în picioare”, a scris Tîrnoveanu, potrivit căruia deplasarea sa şi a susţinătorilor săi în Valea Uzului are loc în spiritul “calmului şi demnităţii”. Cea mai simplă soluţie a acestei situaţii ar fi ca Ministerul Apărării Naţionale din România să ia la cunoştinţă existenţa crucilor noi şi să oficializeze parcela românească din cimitir.

Între timp, potrivit unei ştiri apărute vineri, pe pagina Informatiahr.ro, care face trimitere la cele declarate de organizaţie, Asociaţia “Prospectorii Istoriei” a cerut autorităţilor române ca cimitirul militar să fie inclus pe lista monumentelor româneşti.

“Acesta este momentul în care românii şi maghiarii trebuie să se unească şi să spună nu manipulării”, se susţine în comunicatul citat de către portalul românesc din judeţul Harghita, potrivit căruia trebuie pus capăt “condiţiilor triste şi false” care au domnit în cimitir în ultimii patru ani.

Memorandumul asociaţiei a fost transmis şi Guvernului şi Parlamentului României, Academiei Române, altor instituţii din Bucureşti, Prefecturii şi Consiliilor Judeţene din Harghita şi Bacău.

Crucile de beton ridicate ilegal au fost eliminate din cimitirul aşezării depopulate aflate la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, dar care din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Sânmartin, în dimineaţa zilei de 29 iunie, după ce o hotărâre judecătorească definitivă a obligat Primăria Dărmăneşti să facă acest lucru.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img