spot_img
19.4 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizeMonument controversat pentru regimul croat pro nazist inaugurat la Zagreb provoacă nemulțumirea...

Monument controversat pentru regimul croat pro nazist inaugurat la Zagreb provoacă nemulțumirea comunității evreiești

-

Un monument în memoria victimelor Holocaustului şi ale regimului croat pro-nazist, a cărui realizare a fost mult timp aşteptată şi însoţită de controverse, a fost inaugurat miercuri seară la Zagreb, notează AFP conform Agerpres.

Sub forma unui zid înalt de 12 metri realizat din valize de oţel – reamintind de cele lăsate pe peron de persoanele deportate în lagărele de concentrare -, monumentul, situat în apropierea gării din centrul Zagrebului, era deja gata de anul trecut.

- Reclama -

Însă reprezentanţi ai comunităţii evreieşti locale au reproşat autorităţilor pentru că nu au fost consultaţi în cursul realizării acestuia, precum şi faptul că proiectul neglija rolul crucial al regimului pro-nazist croat în atrocităţile comise.

Şeful comunităţii evreieşti din Croaţia, Ognjen Kraus, a explicat în 2019 că nu este posibil să se accepte „un monument pentru şase milioane de evrei ucişi în lume, ca şi cum s-ar fi întâmplat în altă parte”.

În cele din urmă, s-a decis că va fi dedicat „memoriei victimelor Holocaustului şi regimului ustaşilor”.

Regimul ustaşilor a persecutat şi masacrat sute de mii de sârbi, evrei, romi şi opozanţi croaţi. Au fost ucişi aproximativ 75% dintre cei aproximativ 40.000 de evrei din Croaţia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img