În campania electorală, toate partidele se întrec pentru a demonstra susținerea de care se bucură. Mitingurile electorale sunt hârtia de turnesol perfectă pentru a măsura, pe de-o parte, gradul de popularitate a unui partid și pe de altă parte eficiența mobilizării partidului respectiv în perspectiva scrutinului electoral. Amplasarea geografică a mitingurilor spune de asemenea multe despre abilitatea competitorilor electorali de a securiza anumite arii și zone tradiționale. O privire atentă, concentrată asupra evenimentelor recente, demonstrează fără echivoc faptul că PSD a reușit securizarea zonei Moldovei, în timp ce alianța USR Plus a ratat șansa de a securiza electoratul din Cluj, zonă de la care avea speranțe foarte, foarte mari.
Cele două evenimente sunt cât se poate de diferite. Mitingul PSD a strâns zeci de mii de oameni care nu au ținut cont că următoarea zi este o zi de muncă și s-au alăturat membrilor de partid pe care îi sprijină, într-o demonstrație de forță politică în mijlocul Moldovei tradiționale. Mitingul USR Plus de la Cluj a adunat câteva mii de oameni în ceea ce mulți analiști bănuiau că ar fi fieful natural al alianței condusă de Dacian Cioloș.
De asemenea, PSD și-a demonstrat maturitatea politică la Iași, venind în față cu un discurs puternic, mobilizator, modelat corect pe așteptările, valorile și aspirațiile electoratului moldovean. La Cluj, USR Plus a mizat pe discursuri mai puțin adaptate aspirațiilor electoratului local, reușind contraperformanța de a transforma evenimentul în subiect de meme-uri în Social Media.
Însă cel mai important aspect de punctat aici este cel al mobilizării efective de partid. PSD are experiența unei structuri politice eficiente care a dus la bun sfârșit un eveniment electoral fără cusur. Comparativ, reprezentanții USR Plus au organizat un eveniment mai puțin eficient, invitând inclusiv cadre de partid care au avut dificultăți în a-și aminti numele formațiunii din care fac parte.
Aparent, mitingurile electorale nu spun mare lucru despre votul final al românilor. Însă trebuie înțeles că o bună parte a succesului partidelor politice în democrație vine din organizare și din abilitatea de a demonstra oamenilor că formațiunile politice respective vorbesc pe limba lor. Privind lucrurile astfel, este evident că PSD s-a mai apropiat un pas de
victoria la alegerile pentru Parlamentul European, prin evenimente care securizează zone tradiționale de influență și discursuri care fac apel explicit la nevoile și așteptările oamenilor. De partea cealaltă a baricadei, se întrevede un USR Plus care promitea performanțe statistice mai bune dar care pare să se piardă în sondaje din cauza inabilității de a mobiliza, din cauza discursurilor slabe și din cauza unor evenimente care trădează mai degrabă slăbiciune. USR Plus ratează șansa de a ne demonstra că este în controlul Clujului, acolo unde alianța riscă în acest moment să fie combătută de clica politică a lui Rareș Bogdan, care a investit foarte mult în ultimii ani în regiune. PSD securizează însă Moldova și se apropie de confirmarea unor rezultate electorale mai bune decât se aștepta, prin încăpățânarea demonstrată de a rămâne aproape de oameni și de nevoile lor.
În siajul acestor evenimente rămân două dovezi clare care întrevăd rezultate proaste pentru USR Plus. PSD reușește în continuare să mobilizeze oameni fizic. USR Plus pare să rămână cantonat în zona mobilizării online, ceea ce poate fi în regulă pentru un partid ”mișto” dar devastator pentru o formațiune care trebuie, totuși, să aducă oamenii la urne pe 26 ma