Summitul de la Sibiu și mitingul PSD

0
158

Summit-ul de la Sibiu și mitingul PSD de la Iași au fost comentate ca niște evenimente în rivalitate, din care protagoniștii au încercat să extragă avantaje politice. În mod paradoxal, câștigător din această confruntare a ieșit nu președintele Iohannis, așa cum s-ar fi așteptat o parte a opiniei publice, ci chiar PSD-ul lui Liviu Dragnea. Care sunt argumentele?

În primul rând, este vorba de sinceritatea demersurilor. În timp ce Klaus Iohannis, a încercat să se ascundă în spatele summit-ului de la Sibiu pentru a lovi în PSD – a se vedea refuzul președintelui de a o invita la reuniunea informală a șefilor de stat -, Liviu Dragnea și PSD și-au asumat explicit mitingul de la Iași ca fiind unul strict electoral. Or, nimic nu este detestat de către electorat la un politician decât momentul în care acesta este prins cu minciuna.

În al doilea rând, poziționarea celor două părți și atitudinea proiectată asupra cetățenilor. La Sibiu am văzut o reuniune elitisită, ermetică, la care nu a avut acces ”prostimea”, în timp ce la Iași am avut parte de un eveniment în care liderii PSD au fost în contact direct cu oamenii simpli. Cu alte cuvinte, Klaus Ioahannis nu a făcut decât să mai pună o cărămidă la imaginea sa de arogant, în timp ce Liviu Dragnea a oferit un replică celor care îi contestă calitatea de lider al PSD.

Un al treilea argument ține de tactica campaniei pentru europarlamentare. În timp ce Klaus Iohannis i-a făcut un mare deserviciu lui Ludovic Orban, care a apărut la Sibiu într-o ipostază de lider minor, un soi de aghiotant al președintelui, Liviu Dragnea s-a proiectat în calitatea sa de președinte al PSD. Dacă mai adăugăm la această imagine și speculațiile legate de ambițiile politice ale Rareș Bogdan, primul nume pe listele PNL la europarlamentare, avem imaginea completă a eșecului politic a liderului de jure a liberalilor, Ludovic Orban.

În concluzie, deși a avut cărțile câștigătoare, Klaus Iohannis a jucat neinspirat ”duelul evenimentelor” din 9 mai, adjudecându-și rolul de ”popa prostul”. Mai mult, confruntarea politică din 9 mai a arătat că alegerile europarlamentare se prefigurează, în pofida retoricii îmbățoșate a liderilor PNL, ca o victorie a PSD.