spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăExterneMișcarea de șah a Rusiei la Eurovisionul de la Kiev: O cântăreaţă...

Mișcarea de șah a Rusiei la Eurovisionul de la Kiev: O cântăreaţă într-un scaun cu rotile

-

- Reclama -

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Andreas Brenner

- Reclama -

O cântăreaţă într-un scaun cu rotile va reprezenta Rusia la concursul Eurovision, organizat anul acesta la Kiev, iar Ucraina n-ar trebui să-i interzică participarea, consideră Andreas Brenner. 

- Advertisement -

Russische ESC-Teilnehmerin Julia Samojlowa (picture-alliance/dpa/E. Lyzlova)Iulia Samoilova, artista desemnată să reprezinte Rusia la Eurovision 2017

Ruşii au fost mereu buni la şah. Au demonstrat-o inclusiv în decizia privind nominalizarea artistei care va reprezenta ţara la concursul Eurovision din luna mai la Kiev. În ultima clipă, chiar înaintea expirării termenului de anunţare a participanţilor, postul public de televiziune „Pervii Canal” informa că Iulia Samoilova (27 de ani) va interpreta „Flame is Burning” pe scena de la Kiev. Iulia este o tânără cu par lung şi blond şi cu un chip zâmbitor. Este imobilizată într-un scaun cu rotile din copilărie.

- Advertisement -

A o huidui pe această artistă ar fi cinic şi inacceptabil, chiar dacă nemulţumirile nu au legătură cu ea ci cu ţara a cărei reprezentantă este. La fel ca în 2014, la Copenhaga, unde nu gemenele Tolmachevy au fost fluierate la scenă deschisă ci o lege homofobă adoptată în Rusia înaintea concursului Eurovision. Iar fluierăturile sporadice de la ediţia organizată în 2015 la Viena nu erau la adresa artistei Polina Gagarina ci împotriva politicii agresive a Rusiei faţă de Ucraina. Un an mai târziu toată lumea credea că publicul de la Eurovision a renunţat să mai dezaprobe zgomotos acţiunile Moscovei. Cu show-ul său 3D, Serghei Lazarev trecea drept unul dintre favoriţii finalei de la Stockholm. Apoi s-a produs surpriza.

O decizie politică?

De simpatia publicului, dar şi a juriului, din multe ţări s-a bucurat reprezentanta Ucrainei, Jamala, de origine tătară. Cu un cântec pătrunzător despre destinul tragic al poporului său, artista nu s-a referit numai la tătarii din Crimeea deportaţi, în 1944, de către serviciile secrete sovietice. Paralelele privind anexarea peninsulei Crimeea şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei de către Rusia au fost evidente. Jamala şi-a adjudecat trofeul Eurovision 2016.

Brenner Andreas Kommentarbild AppAndreas Brenner, jurnalist DW

O decizie politică la un concurs muzical, s-au plâns mulţi în Rusia. Victoria artistei ucrainene este de necontestat. Ulterior, însă, la Moscova s-au înmulţit vocile care au cerut o boicotare a Eurovision Song Contest de la Kiev. Iar săptămâna trecută au atins apogeul.

Factorii de decizie din Rusia s-au gândit că reprezentantul sau reprezentanta acestei ţări nu este binevenit/ă la Kiev. Mulţi s-au aşteptat la o retragere a Rusiei din concurs. Dar duminică seara, târziu, a venit şi surpriza: Iulia Samoilova, fostă finalistă a competiţiei muzicale X-Factor în 2013, va reprezenta ţara la Kiev. Înainte, participarea Juliei nici nu intrase în discuţie însă deciziile transparente, la nivel naţional, nu sunt deloc specialitatea ruşilor.

Acum e rândul Ucrainei

Nu este prima oară când pe scena concursului Eurovision urcă o interpretă cu dizabilităţi. Acum doi ani, la Viena, am urmărit-o pe poloneza Monika Kuszynska. Deşi imobilizată într-un scaun cu rotile ea a ajuns în finală şi a obţinut locul 23. În 2008 la ediţia Eurovision organizată la Belgrad, Diana Gurtskaya a concurat pentru Georgia şi a obţinut locul 11. Diana, care a acum trăieşte în Rusia, este oarbă. Are o voce mai puternică şi o piesă mai bună decât JIulia Samoilova. La evaluarea prestaţiei artistului rus care va fi prezent la Kiev n-ar trebui să uităm lucrul acesta fiindcă, la Eurovision, contează numai muzica.

Desigur dacă vom urmări prestaţia vreunui artist rus. Serviciile secrete de la Kiev verifică dacă Iulia Samoilova poate primi permisiunea de intrare pe teritoriul ţării gazdă a concursului Eurovision 2017. În vara anului 2015 cântăreaţa a susţinut un concert în Crimeea încâlcând, se pare, legea ucraineană care nu permite intrarea fără autorizaţia Kievului într-un teritoriu considerat de Ucraina că îi aparţine. O interdicţie ar însemna un scandal uriaş şi o noutate la Eurovision Song Contest. Imaginea Ucrainei – şi aşa şifonată din cauza reformelor greoaie şi a situaţiilor jenante din preambulul Eurovision – ar avea de suferit.

European Broadcasting Union (EBU), organizatoarea concursului Eurovision, n-ar accepta o asemenea interdicţie. De aceea Ucraina ar trebui să se gândească bine. Fiindcă orice decizie nepotrivită i-ar da Rusiei ocazia să-şi verse veninul. Kievul ar trebui să judece la rece şi să acorde prioritate muzicii. Aceasta ar fi o mutare bună pe tabla de şah.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img