Ministerul Culturii, Comisia de soluţionare a Contestaţiilor, prezintă motivaţia în privinţa suspendării rezultatelor privind ocuparea poziţiei de manager la Muzeul Ţăranului Român. Vina o poartă Şerban Sturdza prin prezenţa sa ca evaluator. Alexandrescu, fostul ministru al Culturii: „Este o gafă”, transmite Mediafax.
Joi, 12 mai, ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţa, în conferinţa sa de presă, suspendarea concursului pentru numirea unui manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Profesorul Vintilă Mihăilescu câştigase concursul în dauna actualului director Virgil Niţulescu. Rezultatul concursului fiind 7,43 (Vintilă Mihăilescu) contra 7,06 (Virgil Niţulescu).
Ministerul Culturii, Comisia de soluţionare a Contestaţiilor, prezintă motivaţia sa în privinţa suspendării rezultatelor privind ocuparea poziţiei de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Vina o poartă Şerban Sturdza prin prezenţa sa în Comisia de evaluare. Considerat evaluator inadecvat, fără experienţă în zona muzeală.
Aici trebuie făcute două precizări:
1. Şerban Sturdza este arhitect ca formaţie, preşedinte OAR, dar a făcut parte din Consiliul Ştiinţific al Muzeului în mandatele ambilor concurenţi de astăzi. Trebuie precizat că Vintilă Mihăilescu (între 2005 şi 2010) şi Virgil Niţulescu (2010-prezent) au fost ambii directori ai Muzeului, deci Sturdza nu poate fi acuzat de subiectivism. 2. Şerban Sturdza a fost numit în comisie de ministerul Culturii. Deci, ministerul îşi contestă propria opţiune.
Ne aflăm într-o situaţie paradoxală: anularea unui concurs managerial, nu datorită candidaţilor, ci din cauza opţiunii ministerului.
Mai mult, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu a taxat decizia ca fiind o „gafă”. În mandatul său a fost numită comisia. Mesajul său de pe Facebook este edificator în acest sens:
„Arhitectul Şerban Sturdza este una dintre cele mai calificate persoane să facă parte din comisia de concurs pentru postul de director general (manager) al Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti, director executiv al Fundaţiei „Pro Patrimonio”, membru corespondent al Academiei Române, Şerban Sturdza este un eminent specialist în arhitectura tradiţională românească. Excelent cunoscător al arhitecturii ţărăneşti (conduce, de pildă, lucrările de restaurare la casa lui George Enescu de la Mihăileni), a organizat şi desfăşurat, cu rezultate excepţionale, o vastă campanie de restaurare a bisericilor de lemn din Oltenia. A realizat o mulţime de proiecte arhitecturale, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, precum şi proiecte mai vaste de salvgardare a habitatelor tradiţionale cu patrimoniul arhitectural şi formele sociale aferente (inclusiv obiecte de mobilier ţărănesc). Cum declara el însuşi într-un interviu recent, evocând formaţia lui intelectuală: „a mai existat un lucru care m-a determinat în mare măsură să fac această alegere: vacanţele de vară, în care făceam plimbări în sate şi, ca toată lumea, colecţionam ceramică populară şi obiecte făcute de ţărani. Acest obicei m-a apropiat de societatea rurală şi arhitectura vernaculară într-o manieră suficient de mare ca să mă determine după aceea, în perioada facultăţii, să-mi petrec cel puţin două luni din an mergând din sat în sat, făcând releveu şi fotografie. Interesul pentru arhitectură s-a născut de la sine”, este mesajul lui Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii, pe Facebook.
Iată comunicatul ministerului Culturii:
”În conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora ,,candidaţii au dreptul sa formuleze contestaţii asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea si desfasurarea concursului”, domnul Virgil Ştefan Niţulescu, în calitate de candidat la concursul de proiecte de management pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român a formulat contestaţia în referinţă. În limita mandatului încredinţat, analizând argumentele prezentate în contestaţie, precum şi dispoziţiile legale incidente în speţă, Comisia de soluţionare a contestaţiilor, constituită prin ordin al ministrului culturii a admis în parte contestaţia formulată de domnul Virgil Ştefan Niţulescu, candidat la concursul de proiecte de management pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înregistrată la Ministerul Culturii sub nr. 412/C.S.M.C./2016, reţinând faptul că dl. arhitect Şerban Sturdza, membru în Comisia de concurs constituită prin O.M.C. nr. 2224/31.03.2016 nu îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 16 alin. (2) teza finală din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv nu este specialist în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză.”