Avem la această oră o discuție în Parlamentul European cu Heil Hubertus, ministrul german al muncii, care prezintă prioritățile în domeniul ocupării forței de muncă a președinției germane la Consiliul Uniunii Europene pentru următoarele 6 luni.În cadrul discuțiilor, ministrul Hubertus a făcut câteva precizări esențiale cu privire la situația lucrătorilor români sezonieri care au plecat în plină pandemie în Germania pentru activități temporare în industria cărnii și în agricultură.În primul rând, ministrul federal a recunoscut că au existat probleme serioase în ceea ce-i privește pe muncitorii sezonieri proveniți din România. Guvernul Germaniei a luat în acest sens o serie de măsuri pentru a le garanta condiții sigure de muncă: cazare și protejarea sănătății, a scris pe facebook liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.
DETALIILE ÎNTÂLNIRII FURNIZATE DE EUGEN TOMAC:
Faptul că există companii care au confundat libertatea pe piața forței de muncă cu exploatarea forței de muncă obligă Guvernul de Berlin să identifice soluții eficiente la nivel european pentru a-i putea proteja pe muncitorii care desfășoară activități temporare în diferite state ale Uniunii Europene, în agricultură, turism sau în industria alimentară.
Am apreciat că ministrul Hubertus a recunoscut că există grupuri de interese care se opun implementării unor măsuri concrete ce ar garanta mai multe drepturi lucrătorilor sezonieri.
Consider în continuare că a fost o eroare expunerea nejustificată a cetățenilor români care au plecat la muncă în Germania în plină stare de urgență. Cu toate acestea, nu pot să nu remarc că nemulțumirile, justificate bineînțeles, au fost recunoscute și se lucrează temeinic pentru ca cetățenilor români să le fie respectate toate drepturile atunci când pleacă să muncească în altă țară din Uniunea Europeană.