spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar în Harghita: Niciun copil maghiar din Bazinul Carpatic...

Ministrul de externe maghiar în Harghita: Niciun copil maghiar din Bazinul Carpatic nu se va regăsi în situaţia în care să nu poată beneficia de educaţie în limba maternă, indiferent că vorbim de grădiniţă sau de şcoală

-

Obiectivul Guvernului Ungariei este să se asigure de faptul că niciun copil maghiar din Bazinul Carpatic nu se va regăsi în situaţia în care să nu poată beneficia de educaţie în limba maternă, indiferent că vorbim de grădiniţă sau de şcoală, a spus ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, în comuna Satu Mare din judeţul Harghita.

“Un mesaj important al rezultatului alegerilor parlamentare şi referendumului din luna aprilie a fost acela că ne protejăm copiii faţă de propaganda de gen extremist-liberale şi nu permitem ca tot felul de organizaţii neguvernamentale să le încurce gândurile”, a declarat Szijjártó, care s-a deplasat la Satu Mare pentru ceremonia de depunere a pietrei de temelie la noua grădiniţă de limbă maghiară din localitate.

În discursul susţinut, şeful diplomaţiei ungare a considerat ca fiind o veste extraordinară faptul că numărul celor din comunitatea locală este în continuă creştere, ceea ce arată că este nevoie de această grădiniţă, şi dovedeşte succesul programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, lansat de guvernul maghiar. “În cine să investim, dacă nu în cele mai de preţ comori ale noastre: copiii noştri?”, a spus ministrul.

“Trebuie să ne asigurăm de faptul că niciun copil maghiar din Bazinul Carpatic nu se va regăsi în situaţia în care să nu poată beneficia de educaţie în limba maternă, indiferent că vorbim de grădiniţă sau de şcoală, a spus oficialul ungar.

Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria se află pe drumul cel bun privind acest obiectiv. Pentru succes este nevoie de aliaţi, în Transilvania, acest rol şi l-au asumat bisericile istorice, instituţiile lor fiind “cheia supravieţuirii comunităţilor maghiare”, a explicat ministrul.

Potrivit politicianului ungar, Guvernul Ungariei contribuie cu 220 de milioane de forinţi la investiţia în valoare de 400 de milioane de forinţi. Clădirea grădiniţei urmează să fie proprietatea parohiei, în timp ce cheltuielile privind funcţionarea instituţiei vor cădea în sarcina administraţiei locale. În cele patru grupe de la grădiniţă 80 de copii vor avea parte de educaţie în limba lor maternă.

“Exemplul de la Satu Mare arată că este bine şi merită să trăieşti aici, că este bine şi merită să faci copii”, a subliniat Szijjártó.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img