spot_img
20.8 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăAnalize75% din unguri nu sunt de acord ca la presiunea SUA şi a...

75% din unguri nu sunt de acord ca la presiunea SUA şi a Bruxelles-ului să fie blocate livrările de petrol şi gaze rusești. 89% cred că sancțiunile împotriva Rusiei afectează în primul rând UE

-

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie al Fundaţiei „Századvég” (Sfârşit de secol) din Ungaria, trei sferturi, adică 75% dintre respondenţi nu sunt de acord ca la presiunea Statelor Unite şi a Bruxelles-ului, Budapesta să blocheze livrările de petrol şi gaze naturale care sosesc în Ungaria din Rusia, totodată 21% nu s-ar opune acestei măsuri, se arată într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

- Reclama -

În comunicat se menţionează că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a prezentat detaliile cu privire la al şaselea pachet de sancţiuni al Comisiei împotriva Rusiei în sesiunea plenară din 4 mai a Parlamentului European. Bruxelles-ul intenţionează să oprească importurile de ţiţei din Rusia în termen de şase luni, în timp ce statele membre ale UE ar trebui să înceteze să mai importe produse petroliere rafinate până la sfârşitul anului.

În sondajul de opinie realizat în luna mai, Fundaţia “Századvég” a analizat – prin intervievarea a 1000 de persoane – opinia cetăţenilor maghiari cu privire la blocarea livrărilor de petrol şi gaze naturale ruseşti care sosesc în Ungaria, respectiv cu privire la consecinţele economice ale sancţiunilor impuse Rusiei.

Analiza subliniază că respingerea embargoului asupra energiei ruseşti este una care nu ţine cont de tradiţionalele opţiuni privind partidele. 

Sondajul a arătat că majoritatea simpatizanţilor coaliţiei de opoziţiei (51%), respectiv 58% dintre susţinătorii Partidului Câinelui cu Două Cozi (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), totodată şi 91% dintre alegătorii mişcării Patria Noastră (Mi Hazánk, format din foşti membri ai partidului Jobbik) se opun opririi robinetului de gaze şi petrol rusesc, în timp ce în cazul simpatizanţilor Fidesz-KDNP, această proporţie este de 92%. Se poate afirma, aşadar, că în problema embargoului, opinia majoritară a alegătorilor opoziţiei este reprezentată tot de partidele de la guvernare, şi nu de forţele politice din opoziţie.

“Se poate afirma că marea majoritate a maghiarilor – aşa cum au arătat şi alte măsurători anterioare – consideră că măsurile punitive luate împotriva Rusiei au un efect negativ şi asupra situaţiei economice din Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.

În opinia a 89% dintre respondenţi, sancţiunile economice aplicate Rusiei sunt mai dăunătoare Uniunii Europene şi economiei europene, în timp ce 10% cred că măsurile nu vor avea un impact semnificativ asupra economiei europene, se mai precizează în comunicat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img