Ungaria pledează pentru o cooperare civilizată Est-Vest în cunoştinţa lecţiilor istoriei şi pornind de la interesului naţional, nu pentru că guvernul ar fi prietenul sau spionul orişicui – a declarat vineri, la Almaty, în Kazahstan, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit comunicatului emis de minister, în cadrul unei discuţii la Forumul Economic UE-Asia Centrală, ministrul a declarat că Europa se confruntă cu provocări economice uriaşe care furnizează un motiv îndeajuns pentru ca Ungaria să considere importantă cooperarea cu Asia Centrală.
El a subliniat că preţul războiului din Ucraina este plătit de toată lumea de pe continent, sub forma inflaţiei ridicate şi a creşterii galopante a preţurilor la alimente şi energie. În plus – a spus el – răspunsurile la criză ale Uniunii Europene reprezintă şi ele o provocare serioasă, deoarece atrag după ele desfiinţarea modelului anterior de creştere economică bazat pe combinaţia între tehnologia occidentală avansată şi energia rusească relativ ieftină.
Ministrul a subliniat: sancţiunile afectează mai mult Europa decât Rusia, de aceea Ungaria face apel la toată lumea să treacă împreună peste politica sancţiunilor.
Vorbind despre îmbunătăţirea climatului de afaceri în zonă, Szijjártó a considerat regretabil faptul că lumea se îndreaptă din nou spre crearea de blocuri, ceea ce, în opinia sa, este vestea cea mai proastă posibilă pentru Europa Centrală, deoarece lecţia istorică este că această zonă a fost întotdeauna perdanta conflictelor dintre Est şi Vest.
“În schimb, noi pledăm pentru conectivitate, pentru o cooperare civilizată între Est şi Vest. Şi asta nu pentru că am fi prietenii sau spionii orişicui, ci pentru că suntem conştienţi de interesele şi de experienţele noastre naţionale” – a spus el.
El a subliniat că Ungaria a reuşit să devină un punct de întâlnire important pentru investitorii din Est şi din Vest, deoarece nu a discriminat niciodată niciun investitor pe baza naţionalităţii. Acest lucru este valabil în special în sectorul automobilelor electrice, de o importanţă capitală pentru succes economic al Europei în viitor – a spus Szijjártó.
El a atras atenţia: războiul este o ameninţare la adresa funcţionării normale a economiei mondiale, motiv pentru care Ungaria pledează pentru o pace cât mai grabnică, apreciind poziţia pro-pace a ţărilor Asiei Centrale, esenţială pentru a contracara retorica de război.
Consolidarea Ungariei se bazează pe de o parte pe Introducerea unui sistem de impozitare cu rată unică şi a unei societăţi bazate pe muncă – a subliniat ministrul.