spot_img
12.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeMinistrul Dandana îngroapă industria și nu aplică ajutorul de la UE. Unul...

Ministrul Dandana îngroapă industria și nu aplică ajutorul de la UE. Unul dintre pilonii securității alimentare și contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României este pe lista celor care li se va întrerupe furnizarea de gaze

-

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, care în luna iunie a oprit producția de amoniac, tot din cauza scumpirilor, după ce abia reluase producția de bază, de îngrășăminte și de produse pentru industrie, în luna aprilie, după o altă pauză, atunci de 4 luni, a decis acum să aplice noi măsuri de reducere a activităților, în următoarele luni, în contextul crizei energetice, peste 200 de angajați direcți ai companiei urmând să fie delegați către alte companii sau trimiși în șomaj tehnic, transmite Profit.ro.

De asemenea, firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că activitatea le va fi redusă cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaților lor. De ce este important: Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii, fiind unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României, mai spune sursa citată.

- Advertisement -

Compania se află și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, spunea Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

- Advertisement -

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img