spot_img
12.6 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitateMinistrul Dandana, încă o afacere pentru străini: Bagă în faliment fabricile românești...

Ministrul Dandana, încă o afacere pentru străini: Bagă în faliment fabricile românești de medicamente. Adio medicamente ieftine

-

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită autorităţilor ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstraţi în schema de plafonare a preţului la energie electrică şi semnalează că în caz contrar medicamente necesare pentru pacienţii din România ar putea să dispară, din cauza costurilor ridicate de producţie.

„PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că fabricile de medicamente au fost excluse total (marii contribuabili) sau parţial (întreprinderile mici şi mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin Ordonanţa 119/2022, fiind, astfel, obligate să cumpere energie electrică de pe piaţa liberă, la preţuri şi de 6 ori mai mari decât cele din prezent. Într-un context şi aşa foarte dificil, în care producţia de medicamente este supusă deja presiunii inflaţiei galopante, a preţului la utilităţi, combustibili, materii prime şi materiale, iată că fabricile care produc medicamente în România primesc acum o nouă lovitură, fiind scoase din schema de protejare a agenţilor economici şi forţate să cumpere electricitate la preţuri exorbitante”, semnalează producătorii de medicamente într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.

Reprezentanţii PRIMER subliniază, totodată, şi faptul că producţia de medicamente este singurul sector economic cu preţuri reglementate care plăteşte deja în plus o taxă de solidaritate aplicată cifrei de afaceri, respectiv taxa clawback, de 15%.

„Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producţie vor creşte exponenţial, iar medicamentele la preţuri mici, sub 25 de lei, produse în ţară, devin nerentabile, producătorii fiind forţaţi practic să le scoată din producţie”, explică aceştia.

Consecinţele vor fi dramatice, avertizează reprezentaţii PRIMER, deoarece va creşte substanţial importul de medicamente mai scumpe, iar producţia internă de medicamente va fi afectată dezastrous „cu efecte negative asupra pacienţilor, sistemului sanitar şi economiei naţionale”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...