spot_img
9.3 C
București
duminică, aprilie 2, 2023
AcasăDezvaluiriMinistrul Dandana dă gazele din Marea Neagră OMV pentru Ungaria și Austria

Ministrul Dandana dă gazele din Marea Neagră OMV pentru Ungaria și Austria

-

Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament, potrivit informaţiilor transmise vineri de Virgil Popescu, ministrul Energiei.“Prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investiţiile şi, astfel, asigurăm independenţa energetică a României şi reducem dependenţa de gazul rusesc. Stabilim un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul) ”, spune  Virgil Popescu într-o postare pe FB.Ministrul Energiei nu spune nimic în postarea sa de condiţia anterioară, ca 50% din gaze să fie livrate în România. Proiectul ridica această condiţie, aşa că gazul din Marea Neagră va putea fi exportat integral în Ungaria şi Austria, dupa cum vrea de fapt OMV, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

În plus, legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

“Estimăm că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitoare şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027. Da, aşa cum am spus românii vor avea gaz românesc în case. Şi nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual de consum intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, mai spune Virgil Popescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img