spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeMinistrul chinez al industriilor şi tehnologiei informaţiei anchetat pentru corupţie

Ministrul chinez al industriilor şi tehnologiei informaţiei anchetat pentru corupţie

-

Ministrul chinez al industriilor şi tehnologiei informaţiei, Xiao Yaqing, este anchetat pentru corupţie, informează joi presa de stat de la Beijing, conform AFP și Agerpres.

Agenţia menţionează că Xiao este unul din cei mai înalţi oficiali din China vizaţi de campania naţională anticorupţie, cu numai câteva luni înainte de congresul Partidului Comunist Chinez (PCC). El este acuzat de „încălcarea disciplinei şi a legii”. Ancheta este efectuată de organul disciplinar intern al PCC, precizează televiziunea de stat CCTV, fără a da alte detalii.

- Advertisement -

Din 2012, când preşedintele Xi Jinping a ajuns la vârful puterii de la Beijing, au fost sancţionate pentru corupţie cel puţin un milion şi jumătate de cadre ale partidului. Xi va obţine probabil la următorul congres al treilea mandat la conducerea PCC.

În ultimii doi ani, marile companii chineze din domeniul tehnologiei informaţiei, coordonat de Xiao, au resimţit presiunea autorităţilor, în special prin acuzaţii de practici ilegale în domeniul concurenţei şi al colectării de date.

- Advertisement -

Xiao Yaqing şi-a început cariera în anii 1980 ca inginer într-o uzină, înainte de a urca în ierarhia partidului comunist şi de a conduce Autoritatea de Reglementare a Pieţelor. El a fost numit ministru în iulie 2020 – un post important pentru programele chineze de dezvoltare a vehiculelor electrice şi a reţelei de comunicaţii 5G la nivel naţional.

Anchetele anticorupţie din China, care se încheie de cele mai multe ori cu condamnări, nu ajung frecvent la niveluri atât de ridicate, remarcă AFP. Au fost găsiţi vinovaţi manageri din domeniul financiar şi al asigurărilor şi oficiali răspunzători de securitate sau de reglementare.

În aprilie 2020 a fost arestat Sun Lijun, fost ministru adjunct pentru securitatea publică, responsabil cu problemele de securitate legate de manifestaţiile din 2019 din Hong Kong, care a recunoscut că a primit mită în valoare de 13 milioane de euro şi că îşi ascundea banii în cutii de fructe de mare.

În ianuarie 2021 a fost executat Lai Xiaomin, fost preşedinte al companiei Huarong, una din cele mai mari în domeniul gestionării activelor statului. Şi el a fost condamnat pentru luare de mită – echivalentul a 215 milioane de euro.

În iulie anul acesta a fost judecat Fu Zhenghua, fost ministru al justiţiei, suspectat de luare de mită şi aplicarea legii în folos personal. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img