spot_img
12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăAnalizeMinistrul apărării chinez la Teheran: Iranul vrea o cooperare a "puterilor independente"...

Ministrul apărării chinez la Teheran: Iranul vrea o cooperare a „puterilor independente” pentru a contracara unilateralismul în lume

-

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a chemat miercuri la o cooperare a ‘puterilor independente’ pentru a contracara unilateralismul în lume, într-o întâlnire la Teheran cu ministrul apărării al Chinei, Wei Fenghe, transmite AFP.

‘Contracararea unilateralismului şi crearea stabilităţii şi ordinii nu sunt posibile decât printr-o cooperare între puteri independente care împărtăşesc aceleaşi idei’, a afirmat Raisi, potrivit unui comunicat.

- Advertisement -

‘Politica intangibilă a Republicii islamice a Iranului constă în a-şi extinde relaţiile strategice pe termen lung în diverse domenii’ cu Beijingul, a afirmat Raisi.

China este primul partener comercial al Teheranului chiar dacă, potrivit unor statistici iraniene, volumul schimburilor bilaterale a scăzut considerabil odată cu reintroducerea sancţiunilor americane în 2018.

- Advertisement -

Cu toate acestea, în 2021 exporturile spre China au crescut cu 58% faţă de anul precedent, iar importurile s-au majorat cu 29%.

Teheranul este implicat de peste un an în negocieri cu puterile mondiale, printre care şi China, pentru restabilirea acordului din 2015 care permisese o relaxare a sancţiunilor în schimbul unor limitări ale programului său nuclear.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img