spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieAgriculturaMinistrul agriculturii declaraţie ŞOC: Agricultura europeană a fost sacrificată

Ministrul agriculturii declaraţie ŞOC: Agricultura europeană a fost sacrificată

-

- Reclama -

Încheierea acordului comercial între Uniunea Europeană și Canada este, dincolo de festivismul momentului, un posibil motiv de îngrijorare pentru agricultura europeană, atrag atenția specialiștii în domeniu. Situaţia o recunoaşte şi ministrul agriculturii,  Achim Irimescu.

- Reclama -

”Este vorba de impactul acordurilor comerciale, în care, experiența mea în Bruxelles spune următorul lucru: de obicei, de obicei, Uniunea Europeană fiind dezvoltată puternic și industrializată puternic, cu interese foarte mari pe varii domenii, cum ar fi aeronautica, trenurile de mare viteză, sigur că au un interes mare să pătrundă pe piețe terțe. Și, în astfel de situații, n-o spun eu, ci reprezentanții producătorilor europeni și mai ales francezi și polonezi, în acest proces, de multe ori este sacrificată agricultura”, spune în exclusivitate pentru RFI ministrul agriculturii Achim Irimescu.

- Advertisement -

Deja au apărut cifre despre viitoarele exporturi de produse alimentare canadiene în statele comunitare, scutite de taxe vamale și cu costuri mici de producție. În aceste condiții, spun reprezentanții fermierilor europeni, e posibil ca mulți dintre agricultorii din Uniune să nu poată face față concurenței și să dea faliment. Asigurările date de liderii europeni în această chestiune nu aduc liniște, iar organizațiile profesionale din agricultură încep să calculeze viitoarele pierderi.

Problemele din agricultură, și cele actuale, și cele de perspectivă, se văd cel mai bine la târgurile din domeniu, așa cum a fost Indagra, la București. Dincolo de abundența specifică unei astfel de manifestări, cu sute de tractoare și utilaje, cu mii de tone de îngrășăminte și ierbicide, cu animale și păsări, alături de produse tradiționale, agricultura românească se măsoară cu cea din Uniunea Europeană, pe cale de a fi invadată de produse agricole și alimentare din Canada.

- Advertisement -

Semnalele deja există, chiar dacă acordul comercial între Uniunea Europeană și Canada mai trebuie aprobat de 42 de camere parlamentare regionale, naţionale, federale şi de Legislativul Uniunii. Pentru RFI, ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că astfel de acorduri comerciale s-au mai dovedit și în trecut favorabile doar anumitor domenii.

În sprijinul avertismentului lansat de ministrul agriculturii vine și Dorin Cojocaru, director executiv al Asociației Patronale din Industria Laptelui.

Iar exemple există din păcate suficiente, lămurește situația ministrul Achim Irimescu. Uniunea Europeană a mai negociat acorduri comerciale bilaterale care, din păcate, de multe ori s-au dovedit măcar păguboase, dacă nu de-a dreptul catastrofale.

Deocamdată cele spuse par mai mult ipoteze de lucru și posibile evoluții, chiar dacă nefericite, pentru agricultura europeană în general și cea românească în particular. Pericolul însă există și poate fi identificat clar – productivitatea mare a fermierilor canadieni, după cum explică directorul general al APRIL, Dorin Cojocaru.

Până când însă produsele agricole și alimentare din Canada vor invada piețele europene va mai trece timp. Acordul va trebui supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE şi în Canada, în unele ţări fiind necesară şi validarea de către parlamente regionale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img