spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăExterneMilițiile siriene ale Pentagonului și CIA se bat între ele

Milițiile siriene ale Pentagonului și CIA se bat între ele

-

Miliţii siriene înarmate de părţi diferite ale maşinăriei de război americane – Pentagonul şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) – au început să se lupte între ele pe câmpiile dintre oraşul asediat Alep şi graniţa turcă, scrie cotidianul „Los Angeles Times“, citat de adevarul.ro.

Această situaţie evidenţiază cât de scăzut este nivelul controlului pe care îl au ofiţerii de informaţii şi strategii militari americani asupra grupărilor pe care le-au finanţat şi instruit în războiul civil început în urmă cu cinci ani, adaugă publicaţia citată. Luptele s-au intensificat în ultimele două luni, unităţi înarmate de CIA şi de Pentagon deschizând focul în mod repetat una împotriva alteia, în timp ce desfăşurau manevre pe teritoriul disputat de la periferiile nordice ale oraşului Alep, acest fapt fiind confirmat de oficiali americani şi lideri ai rebelilor. La mijlocul lunii februarie, o miliţie înarmată de CIA, denumită Fursan al Haq (Cavalerii Dreptăţii), a fost alungată din oraşul Marea, situat la aproximativ 35 de kilometri nord de Alep, de către Forţele Democrate Siriene, susţinute de Pentagon, care se deplasau din teritoriile controlate de kurzi spre est.

- Advertisement -

„Este o provocare enormă“, a declarat pentru cotidianul „Los Angeles Times“ Adam Schiff, un important membru democrat din Comitetul pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor, care a catalogat ciocnirile între diferite grupări susţinute de SUA drept „un fenomen destul de nou“, însă un fenomen ce „face parte din jocul de şah tridimensional de pe câmpul de luptă sirian“.

Zona din jurul oraşului Alep nu este doar teatrul unui război între trupele preşedintelui Bashar al-Assad şi oponenţii săi, ci şi al unor lupte periodice împotriva militanţilor Statului Islamic, care controlează o mare parte din estul Siriei şi unele teritorii spre nord-vestul oraşului, precum şi al unor vechi tensiuni între grupurile etnice din regiune – arabi, kurzi, turkmeni. „Este un război complicat, cu multe faţete, în care opţiunile noastre sunt extrem de limitate“, a afirmat un oficial american, care nu a fost autorizat să vorbească public despre acest subiect.

- Advertisement -

Ştim că ne trebuie un partener pe teren. Nu putem învinge Statul Islamic fără această parte a ecuaţiei, astfel încât încercăm în continuare să clădim aceste relaţii“, a adăugat acesta. Potrivit cotidianului „Los Angeles Times“, CIA are centrul operaţional în interiorul Turciei, de unde direcţionează ajutor spre grupările rebele în Siria, cărora le furnizează rachete antitanc TOW din stocurile de armament ale Arabiei Saudite.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img