spot_img
12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeMexicul dă lovitura Americii: Naționalizarea litiului

Mexicul dă lovitura Americii: Naționalizarea litiului

-

Mexicul a făcut luni un pas către naţionalizarea litiului, un metal esenţial pentru fabricarea bateriilor electrice care trebuie să înlocuiască motoarele termice ale automobilelor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, notează AFP conform Agerpres.

Litiul face parte din patrimoniul Mexicului, ceea ce exclude orice noi concesiuni către companii private, conform unei reforme a legii mineritului adoptată de deputaţii majoritari ai preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.

- Advertisement -

Mexicul ar dispune de rezerve importante în statul Sonora (nord), a raportat în 20019 site-ul specializat Mining Technology. Proiectele se află deocamdată în faza de explorare.

Guvernele anterioare au acordat opt concesiuni, care vor rămâne în vigoare.

- Advertisement -

Aprobată cu 298 de voturi din totalul celor 500 de deputaţi, legea mai trebuie să fie votată în Senat, unde partidul la putere, Morena, deţine, de asemenea, majoritatea.

Transmisă cu o zi înainte Camerei, legea a fost adoptată într-o singură zi de dezbatere, după respingerea, duminică, a unei reforme a Constituţiei care viza întărirea rolului statului pe piaţa energiei electrice.

Legea privind litiul a fost adoptată cu majoritate simplă, în timp ce reforma Constituţiei necesita o majoritate de două treimi de care preşedintele mexican nu dispune printre deputaţi.

Acest proiect de reformă a pieţei energiei electrice au îngrijorat Statele Unite care au avertizat împotriva „disputelor nesfârşite” în cadrul acordului de liber schimb Mexic-Statele Unite-Canada.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img