spot_img
14.5 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăAnalizeMerkel: Nu știam că serviciul secret german spioneză aliații NATO

Merkel: Nu știam că serviciul secret german spioneză aliații NATO

-

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări joi că a fost surprinsă să afle că Serviciul german de informații externe (BND) spiona țări aliate în numele NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA), un scandal dezvăluit în 2015, relatează AFP.

Am crezut că BND nu avea acest gen de practici, a declarat Angela Merkel în comisia de anchetă parlamentară cu privire la cooperarea dintre BND și echivalentul său american, NSA.

- Advertisement -

Spionarea țărilor prietene, a afirmat ea, este ‘o risipă de efort și energie’.

Comisia parlamentară germană anchetează un caz de spionaj început în vara anului 2013 odată cu dezvăluirile lui Edward Snowden, fost consultant al NSA, potrivit cărora agenția americană a stabilit un vast sistem de supraveghere a comunicațiilor vizând în special germanii și a monitorizat convorbirile telefonice ale Angelei Merkel timp de mai mulți ani.

- Advertisement -

Aceste dezvăluiri au provocat tensiuni puternice între Berlin și Washington. ‘Spionajul între prieteni este total inacceptabil’, a afirmat atunci Angela Merkel.

Însă, în martie 2015, scandalul a luat o altă turnură după dezvăluirile potrivit cărora BND a ajutat NSA să spioneze anumite ținte din țări aliate, inclusiv oficiali din Ministerul de Externe francez, președinția franceză sau Comisia Europeană.

Cancelarul german a declarat joi că în cadrul serviciilor de informații germane au avut loc anumite ‘nereguli’ care nu trebuie să se mai repete.

În cele din urmă, Angela Merkel a afirmat că se așteaptă la continuarea cooperării americano-germane sub președinția lui Donald Trump, ‘în interesul’ ambelor țări.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img